Când banca scumpeşte creditele, iar veniturile nu sunt suficiente să acopere rata sau să permită cumpărarea unui apartament cu banii jos, chiria pare pentru unii a fi singura soluţie de a locui în Capitală. Oferta este bogată în prezent.

Chirii de CapitalaDupă ce preţul apartamentelor a scăzut cu aproape 20%, unii proprietarii au ales să nu-şi mai vândă locuinţele, ci să se le închirieze, spun reprezentanţii agenţiilor imobiliare.

"În România, mai mult de 90% din tranzacţiile imobiliare sunt de vânzare - cumpărare. Motivele sunt simple: românii sunt dornici să devină proprietari, iar speculaţiile de pe piaţa imobiliară din ultimii ani au permis acest lucru. Însă, pe măsură ce preţurile s-au mărit şi situaţia creditelor ipotecare a devenit tot mai neclară, numărul de închirieri a crescut considerabil" Diana STOIAN - Director Achiziţii, departamentul rezidenţial Coldwell Banker Affiliates of Romania.

Garsonierele şi apartamentele cu două camere sunt cele mai căutate pentru închiriere. Spre aceste locuinţe se orientează, în general, studenţii şi cuplurile tinere. Anual peste 100.000 de studenţi vin din provincie în Bucureşti pentru studii. Din aceştia, aproximativ 85% se stabilesc aici datorită oportunităţilor de muncă.

Potrivit studiilor, alegerea unei locuinţe în cazul cuplurilor tinere şi al studenţilor este condiţionată în primul rând de preţ, dar şi de existenţa transportului în comun, în special a metroului.

Studenţii caută în general locuinţe mai ieftine şi, deşi preferă să închirieze în apropierea campusului universitar, sunt dispuşi să se mute în cartiere mai îndepărtate, în cazul în care găsesc o chirie mai mică - susţin analiştii de la Coldwell Banker Affiliates of Romania.

În momentul de faţă, cu greu mai poţi închiria o garsonieră sub 300 de euro. Noi am găsit doar zece oferte mai mici de 300 de euro în Dristor, Militari, Drumul Taberei, Titan.

În partea de sud a Capitalei, în cartiere precum Apărătorii Patriei, Berceni, Brâncoveanu şi Rahova, proprietarii cer lunar pentru o garsonieră între 300 şi 400 de euro. În general, garsonierele pentru care chiria sare de 350 de euro sunt renovate şi au mobilier nou. Unele sunt dotate şi cu aer condiţionat, maşină de spălat sau au internet.

Tot în sud, pentru un apartament cu două camere se cere, în general, între 400 şi 500 de euro pe lună. Preţul diferă în funcţie de zonă, amenajările interioare şi suprafaţă. Am găsit şi oferte de 600 sau chiar 700 de euro, dar la acest preţ vorbim de apartamente destul de spaţioase, renovate şi cu mobilier modern.

Cine doreşte să închirieze un apartament cu trei camere în sudul Bucureştiului va găsi cu greu un proprietar care să îi ceară sub 500 de euro lunar. La acest tarif, însă trebuie să ştie că majoritatea sunt fie nemobilate, fie nerenovate.

În estul oraşului (Baba Novac, Colentina, Dristor, Pantelimon, Titan) chiriile pentru o garsonieră variază între 350 şi 450 de euro pe lună. Cele mai mari peţuri fiind, în general, în cartierul Dristor. Sunt şi proprietari care cer 300 de euro pe lună, dar recunosc că apartamentele lor nu sunt în stare foarte bună.

Pentru un apartament cu două camere, proprietarii cer lunar între 400 şi 600 de euro, în timp ce pentru trei camere, chiria variază, de regulă între 500 şi 750 de euro în funcţie de dotări, zonă, suprafaţă şi accesul la mijloacele de transport în comun. Cine doreşte să locuiască în aceste zone, dar vrea un apartament ultramodern, trebuie să plătească mai mult cu 100-150 de euro faţă de preţul obişnuit al pieţei.

Cam aceleaşi chirii cu cele din est le-am găsit şi în vestul Capitalei, în cartierele Crângaşi, Drumul Taberei şi Militari.

Şi la capitolul chirii Nordul şi Centrul (Aviaţiei, Băneasa, 1 Mai, Banu Manta, Călăraşi, Piaţa Muncii, Splaiul Unirii) sunt destul de scumpe. Pentru o garsonieră, proprietarii vor în fiecare lună, de regulă, între 400 şi 700 de euro. Am găsit cele mai mici chirii în cartiere precum Bucureştii Noi, Piaţa Muncii, Banu Manta sau Pajura. Cele mai mari chirii le-am întâlnit în zona Aviaţiei, Băneasa şi Splaiul Unirii.

Tot în nordul şi centrul oraşului, chiriaşii apartamentelor cu două camere trebuie să plătească, în general, între 600 şi 850 de euro pe lună. Sunt şi apartamente mai ieftine, la 500 de euro spre exemplu, dar aşa cum am mai zis, unde preţul este mai mic şi condiţiile sunt slabe.

Pentru o cameră în plus, chiriaşii trebuie să scoată în plus din buzunar câteva sute de euro, în zone precum Băneasa, Aviaţiei, 1 Mai sau Călăraşi. Aici preţurile sar de o mie de euro pe lună şi pot ajunge până la 3.000 de euro, spre exemplu pentru un apartament în zona Arcului de Triumf.

În zonele ultracentrale cum sunt Aviatorilor, Cotroceni, Kiseleff, Calea Victoriei, Kogălniceanu, Primăverii sau Romană, am găst garsoniere între 500 şi 800 de euro pe lună, în timp ce pentru un apartament cu două camere majoritatea proprietarilor vor în fiecare lună între 700 şi 1.500 de euro.

La trei camere, vorbim deja de preţuri ce sar de 900 de euro, cele mai ieftine. Chiriile pentru apartamentele cu trei camere, în aceste zone exclusiviste pot ajunge şi la 3.500 de euro, dar la această suma vorbim de apartamente foarte spaţioase în vile, mobilate ultramodern sau cu mobilier masiv. Mai simplu spus, condiţii de lux.

 

 

2 decembrie 2008