Zona București-Ilfov este locul perfect pentru cei interesați de piața imobiliară. Pentru clienți, aici se găsesc cele mai variate oferte. Pentru constructori, dezvoltatori sau simpli muncitori, aici se găsesc cele mai multe proiecte în desfășurare. Indiferent dacă este vorba despre construcții de blocuri sau de case, de spații office sau comerciale, sau doar de renovări, zona București-Ilfov s-a transformat în punctul cu cea mai mare activitate din imobiliare.

39798-constructii.jpgÎn zona București-Ilfov se construiește mult, se renovează la fel de mult și se modernizează pe măsură. Mulți dintre cei care nu sunt încă activ implicați în domeniu, prospectează piața. Nu mai este vorba numai despre jucătorii importanți. Oameni de rând, cu un set de cunoștințe în domeniu și un buget suficient, reintră în număr mare în jocul imobiliarelor. Indiferent dacă este vorba despre lucrări minore sau de amploare, Capitala și vecinătățile ei sunt pe primul loc în dinamica segmentului de construcții autohton.

În principal, cei care activează pe piața imobiliară sunt bărbații cu vârste cuprinse între 35 și 65 de ani, interesați în special de investiții imobiliare private și de afaceri, respectiv blocuri, vile sau sedii de firmă sau spații comerciale. Se simte o creștere a apetitului persoanelor particulare pentru investiții imobiliare, renovări și amenajări”, reiese dintr-un studiu Arabesque. 

Toate datele arată creștere, pe piața construcțiilor. Dar temerile unei prăbușiri îi neliniștesc pe cunoscători 

De altfel, ipoteza creșterii pieței imobiliare este susținută și de INS. Potrivit datelor instituției, în luna ianuarie a acestui an s-au înregistrat cu aproape 9% mai multe lucrări decât în perioada similară a anului trecut. Acest avans este susținut în special de lucrările făcute la clădirile rezidențiale. În aceste cazuri, lucrările de întreținere, reparații curente și reparații capitale sunt responsabilă de o bună parte din creștere. Dar oricât de încurajator sună acest lucru, creșterile nu pot fi stabile decât cu ajutor din partea economică.

După un îngheț relativ în construcții, atât firmele cât și populația revin în sectorul investițiilor pe fondul creșterii încrederii în economie. Datele vin să confirme un trend pozitiv care, pentru a-și consolida evoluția, are nevoie însă de o susținere din partea mediului bancar și un curs valutar stabil. Susținerea investițiilor în infrastructură, în construcții în general, este generatoare de dezvoltare economică sănătoasă, de care România are nevoie”, arată oficialii Arabesque. 

Se estimează un nivel record al investițiilor românești în construcții, în regiune 

Dacă va fi tratată cu atenție, această creștere s-ar putea concretiza într-un nivel record al investițiilor românești în construcții, în zona de Sud-Muntenia. Se estimează așadar un prag atins de 6,4 miliarde de lei, la sfârșitul acestui an. Iar această performanță nu ar fi fost posibilă fără implicarea în creștere a micilor constructori. Iar acest lucru ar fi valabil pentru întreaga regiune de Sud, nu doar pentru București și Ilfov. 

Județe precum Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova sau Teleorman au un potențial de creștere semnificativ, bazat pe încrederea firmelor și a micilor întreprinzători într-o stabilitate proiectată pe termen mediu și lung, care să le permită afacerilor să crească”, reiese din studiul citat.

Astfel, dacă în 2014, numărul firmelor de construcții din regiunea Sud-Muntenia era de 5.820 de unități, în 2016 numărul estimat este de peste 6.200 de firme, în cea mai mare parte mici și mijlocii. Dar reșterea pe un palier implică avansul palierelor conexe. Astfel, o creștere sănătoasă în domeniul construcțiilor înseamn sute de alte afaceri revitalizate sau nou-întemeiate în zone precum materiale de construcții, décor, peisagistică sau amenajare interioară, arhitectură etc.

„Repornirea motoarelor economiei permite dezvoltarea pe orizontală, adică atragerea de afaceri colaterale din toate domeniile, de la infrastructură, imobiliare și industrie, la comerț, servicii și turism”, explică specialiștii citați.

Pe cale de consecință crește și numărul persoanelor angajate. Numai în construcții, în regiunea de Sud și Muntenia, numărul angajaților este în creștere cu până la 8 mii de persoane, în fiecare an. Nu mai este nevoie decât de un echilibru pentru a păstra sau chiar a crește optimismul care se resimte acum pe piața construcțiilor.

CITEȘTE ȘI:

29 March 2016