Accesibilitatea tot mai dificilă pentru cei care trebuie să ajungă în fiecare zi în centrul Bucureştiului, locurile de parcare problematice precum şi traficul aglomerat, sunt motivele pentru care specialiştii vorbesc despre un exod dinspre centru spre zonele semi-centrale. Este vorba în special despre chiriaşii clădirilor de birouri, care în urmă cu mulţi ani, atunci când au fost construite, nu au luat în calcul şi crearea unui număr suficient de locuri de parcare.

25559-bucuresti_2010_03.jpgUrmătorii trei ani vor fi cruciali pentru piaţa birourilor din Bucureşti. Pe de o parte, numărul celor care vor încheia contractele semnate înainte de criză va fi mare iar pe de altă parte, piaţa se pregăteşte pentru livrarea a aproape 200.000 mp de noi spaţii de birouri.

  • Concret, se preconizează contracte reînnoite pentru 754.000 mp de spaţii de birouri. Este vorba despre contracte care vor ajunge la maturitate în perioada 2012-2014, fiind semnate în perioada 2006-2008
  • 90.000 mp din această suprafaţă sunt reprezentaţi de contractele de închiriere care vor expira în 2012.
  • Interesul se va muta către cele 170.000 mp ce vor fi inaugurate în zona semi-centrală

„Printre companiile care ar putea căuta să îşi relocheze birourile se numără cu precădere cele care ocupă în prezent spaţii ce nu corespund standardelor calitative ale clădirilor de clasă A, sau care, în condiţiile modificării unor premise de business, vor dori fie să îşi consolideze operaţiunile într-o singură clădire, fie să îşi extindă suprafaţa de lucru, pentru care actualul proprietar nu poate oferi soluţii valide”, a declarat Daniela Popescu, Colliers International România.

Desigur, cele mai multe dintre firmele cărora li se va încheia contractul de închiriere vor căute oferte adaptate vremurilor economice pe care le traversăm. Astfel, cele mai multe decizii vor fi luate acum urmând optimizarea costurilor, ca principal argument. Acesta este un motiv în plus pentru a părăsi zona centrală, considerată în mod tradiţional zona ideală pentru poziţionarea unui sediu central, chiar dacă ratele lunare cerute erau ceva mai mari. Astfel, companiile ale căror birouri sunt situate în regiuni greu accesibile vor căuta, cel mai probabil, să se mute în clădiri aflate în apropierea staţiilor de metrou. Un alt posibil scenariu vizează tendinţa chiriaşilor de a opta pentru reînnoirea contractului în spaţiul existent, în lipsa unor alternative mai avantajoase, care să acopere bugetul de reamenajare pe care îl presupune relocarea. Întreaga situaţie crează un context ideal pentru investitorii care au speculat acest moment şi au început deja construcţia pentru clădiri de birouri. De altfel, s-au simţit tot mai multe asemenea cazuri, în ultimii ani.

„În 2011, dezvoltatorii noi şi existenţi pe piaţă şi-au recâştigat optimismul în ce priveşte evoluţia pieţei de birouri din Bucureşti şi au revizuit oportunităţile de construire a noi spaţii de birouri. Aşa cum demonstrează proiectele livrate sau anunţate în ultimele 18 luni, noile clădiri de birouri vor încerca să adreseze cât mai bine nevoile din ce în ce mai complexe alte chiriaşilor, prin design şi specificaţii tehnice avansate“, completează Maria Florea, Colliers.

Tocmai din aceste motive, piaţa birourilor este considerată ca fiind cea mai dinamică parte a segmentului imobiliar, din punctul de vedere al revenirii după criză.

CITEȘTE ȘI Chiriile urmează să crească în Bucureşti, iar proprietarii sunt tot mai rigizi în negocieri


9 July 2012