Companiile de constructii din China au o misiune pe cat de dificila, pe atat de importanta. Nu mai putin de 108 proiecte de infrastructura sunt anuntate sa fie gata in urmatorii ani, iar cand vor sta in picioare, vor stabili noi recorduri.

22507-bizwiz.jpgUn proverb chinezesc spune ca "daca vrei sa fii bogat, atunci trebuie sa incepi sa construiesti strazi". Constiinciosi, lucratorii chinezi au respectat zicala si au construit nu doar strazi ci proiecte megalitice, scrie Business Insider.

De-a lungul anilor am putut asista la inaugurarea celui mai mare pod din lume, cea mai lunga conducta pentru gaz si la trenul de mare viteza care lasa pe toata lumea in praf. La propriu.

Firmele de constructii din China au planuri chiar si mai ambitioase si sunt pe cale sa doboare noi recorduri in materie de proiecte de infrastructura. Nu mai putin de 108 astfel de planuri au fost anuntate, iar costurile depasesc , in total, trilioane de dolari.

De la autostrazi care strabat tara si cea mai mare centrala eoliana din lume, pana la un Drum al Matasii modern, care sa uneasca Europa si India, sau orase intregi construite in desert, China arata mapamondului ce inseamna sa "gandesti pe scara larga" si ce presupune sa construiesti lucruri mari.

Planuri marete

Pentru 102 milioane de dolari, chinezii vor construi telescopul Pingtang, care va fi gata in 2016 si care va fi cel mai mare din lume, in acel moment.

In urma unei investitii de 200 de milioane de dolari, Opera Guangzhou va fi una dintre cele mai mari trei cladiri din China.

Cu 128 de etaje, Turnul Shanghai va fi cel mai inalt zgarie nori din China si al doilea cel mai mare din lume, in 2014 cand va fi terminat. Investitia totala se ridica la 2,2 miliarde de dolari.

China este una dintre tarile care au semnat un acord de reconstruire a anticului "Drum al matasii", care leaga China si India de Europa. Proiectul impune investirea a 6,5 miliarde de dolari.

Dupa o investitie de 45,4 miliarde de dolari, Centrala energetica Ningdong si baza industriala vor dubla PIB-ul provinciei Ningxia, urmand sa genereze 30,3 miliarde de dolari dupa finalizarea constructiei din 2020.

Centrala nucleara Zhejian Sanmen va costa 800 de miliarde de dolari, in timp ce Centrala energetica din Nord va costa 900 miliarde de dolari.

Cea mai costisitoare investitie este noua zona rezidentiala Tianjin Binhai, care a "inghitit" 1 trilion de dolari. Zona poate adaposti 1,4 milioane de locuitori.


Sursa

7 December 2011