O cladire aflata in constructie in Beijing, China, a fost deja copiata intr-un alt oras din tara. Dezvoltatorii proiectului original se tem acum ca replica vecinilor va fi gata mai repede decat propriul proiect.

28933-chinezii-s-au-autodepasit.jpgChinezii sunt recunoscuti pentru abilitatea lor de a copia lucruri. In materie de arhitectura, acestia se pot “mandri” cu replici fidele ale Turnului Eiffel din Franta, Casei Albe din Washington sau chiar cu o copie a unui sat austriac. Acum insa lucrurile au ajuns la un nou nivel, acestia reusind sa recreeze o cladire care nici macar nu a apucat sa fie terminata.

Proiectul, creat de arhitectul de origine irakiana Dame Zaha Hadid, pentru Beijing, a fost deja copiat de un dezvoltator in Chongquing, un oras din sud-vestul Chinei, ramanand de vazut doar care din cele doua cladiri va fi terminata prima.

Dame Zaha, al caruit complex denumit Wangjing Soho va consta in trei cladiri sub forma de pietre si va gazdui birouri si un complex comercial, si-a dezvaluit schitele in august 2011. Aceasta spera ca proiectul sa fie finalizat anul viitor.

In acelasi timp, o constructie denumita Meiquan 22nd Century, despre care toata lumea spune ca este copia fidela a primei, se inalta in orasul Chongquing. Dezvoltatorii complexului Soho sunt ingrijorati ca proiectul Meiquan are un ritm de constructie mult mai rapid si ca va fi terminat inaintea originalului.

“Este posibil ca plagiatorii din Chongqing sa fi pus mana pe niste schite digitale ale proiectului. Din ele si-ar fi putut sa dea seama cum sa ridice o constructie similara, dar asta nu ar fi decat un simulacru de arhitectura”, a declarat Satoshi Ohashi, unul dintre proiectantii de la Zaha Hadid Architects.

Din pacate pentru dezvoltatori, legea din China este destul de vaga in aceasta privinta.

“Pana in acest moment nu exista in China o lege care sa reglementeze dreptul de proprietate intelectuala in domeniul arhitecturii”, se arata intr-o revista de profil. Mai mult, se precizeaza ca, odata ajunsi in instanta, cel mai probabil plagiatorii vor avea de platit niste daune, dar ca nu li se va interzice sa isi continue lucrarea.

Dame Zaha, arhitectul care a creat si Centrul Acvatic pentru de la Londra, are in prezent 11 proiecte in desfasurare in China. Aceasta este insa increzatoare cu privire la cladire, despre care spune ca, odata terminata, va fi de-a dreptul surprinzatoare.

China este recunoscuta pentru replicile sale, mai toate marile companii si branduri avandu-si cel putin o clona in aceasta tara.
 
 

Sursa

7 January 2013