China a introdus noi măsuri care ţintesc încetinirea creşterii preţurilor imobiliarelor, care riscă să pună în pericol boom-ul economic al ţării, scrie cotidianul The New York Times.

16210-14-cladire-r.jpgBeijingul le-a impus administraţiilor locale să îmbunătăţească managementul ofertei de terenuri, să majoreze taxele impuse la vânzarea locuinţelor deţinute de mai puţin de cinci ani şi să impună limite pentru preţul locuinţelor noi.

În plus, valoarea avansului dat la achiziţia celei de-a doua case va urca de la 50% la 60%.

Măsurile au fost anunţate după o şedinţă condusă de prim-ministrul Wen Jiabao. Anunţul reprezintă cea mai nouă încercare a Beijingului de a rezolva una dintre cele mai importante probleme cu care se confruntă China: menţinerea preţurilor locuinţelor la niveluri rezonabile şi stoparea creşterii acestora înainte de a ajunge la un nivel care să pună în pericol creşterea economică.

Guvernul a anunţat că politicile sale funcţionează deja şi că au ţinut sub control preţurile încă din aprilie anul trecut. Însă provocările rămân pe o piaţă unde, spun autorităţile, preţurile sunt împinse în sus de speculatori. Mai multe oraşe importante din China, printre care Shanghai şi Chongqing, iau în considerare introducerea unei noi taxe pe proprietăţi care îi ţinteşte pe speculatori şi care va reduce dependenţa autorităţilor de vânzările de terenuri ca sursă de venituri.

De mai bine de şase ani preţurile locuinţelor din oraşele importante ale Chinei au crescut rapid, după ce ţara a dezvoltat un proces major de urbanizare. În Sanghai, unele apartamente se vând pentru 10 mil. dolari (7,3 mil. euro). Potrivit guvernului, în 2010 vânzările de terenuri la nivel naţional au crescut cu 70%, piaţa ajungând la 400 mld. dolari (292 mld. euro).


Sursa

28 ianuarie 2011