Combaterea creşterii preţurilor locuinţelor este o prioritate pentru guvernul chinez, dar analiştii se tem de o explozie a preţului în viitorul apropiat, deoarece lunile septembrie şi octombrie sunt recunoscute ca fiind perioada de vârf în tranzacţiile imobiliare, iar analizele arată că tinerii sunt nerăbdători să deţină propria locuinţă.

26270-china-housing.jpgGuvernul chinez a mărit atât avansul obligatoriu pentru o locuinţă, cât şi valoarea ratelor ipotecare, la începutul anului trecut, în încercarea de a ţine sub control piaţa imobiliară. Chiar şi după ce a fost limitat numărul de locuinţe care poate fi cumpărat de o singură persoană, cererea rămâne, în continuare, extrem de ridicată.

Analiştii guvernamentali se tem că preţul locuinţelor va creşte necontrolat odată cu venirea toamnei, perioadă recunoscută pentru intensificarea activităţii imobiliare. Informaţiile din piaţă arată că există o puternică tendinţă printre tinerii care nu deţin o locuinţă de a profita de ofertele atractive ale unor dezvoltatori imobiliari, ceea ce reprezintă un potenţial pericol pentru stabilitatea preţului. Mai mult, în 100 din cele mai importante oraşe din ţară, preţul de vânzare al locuinţelor nou construite a urcat cu 0,24% numai din iulie până în august, conform Academiei Chineze de Statistică.

Preţul locuinţelor va rămâne stabil, atât timp cât măsurile guvernamentale vor continua, consideră specialiştii imobiliari.

„Guvernul lucrează intens pentru a mări stocul de locuinţe, iar cererea se va tempera după o perioadă în care s-au înregistrat numeroase tranzacţii, ce durează încă din luna martie. Dacă eforturile guvernului vor rămâne constante, preţul locuinţelor va fi stabil în septembrie şi octombrie, sezonul tradiţional de vârf al vânzărilor de locuinţe în China”, declară Gu Yunchang, preşedintele Asociaţiei Imobiliare Chineze.

Pentru a se asigura că măsurile de reglementare a piaţei imobiliară sunt puse în aplicare, autorităţile au interzis cererea speculativă de locuinţe. Mai mult, echipe de investigaţie sunt trimise periodic pe teren pentru a verifica dacă sunt respectate regulile şi pentru a consolida efectele acestor măsuri. În plus, Consiliul de Stat (cel mai mare organ de elaborare a politicilor în China) vrea ca aceste echipe de investigaţie să verifice amănunţit şi alte aspecte, precum politicile fiscale, creditele diferenţiale, limitele de cumpărare a locuinţelor şi managementul stocurilor de locuinţe în 16 mari oraşe şi municipalităţi provinciale. Autorităţile locale din Beijing, Shanghai, Tianjin, Hebei, Chongqing, Zhejiang, Fujian şi Jiangsu şi-au exprimat deja suportul pentru o astfel de decizie.

CITEȘTE ȘI: Ce urmează după explozia preţurilor din China?


6 September 2012