Au printre cele mai mici salarii, însă sunt cei mai generoși – cu ocazia sărbătorilor de iarnă, românii cheltuie cei mai mulți bani pe cadouri din Europa, raportat la salariu. Din punct de vedere al sumelor cheltuite, britanicii se află pe primul loc: în medie, aceștia cumpără cadouri în valoare de 420 euro/persoană.

38811-cadouri_craciun.jpgSăraci, dar generoși: românii nu fac economii, când vine vorba de cadourile așezate sub brad. Raportat la venituri, cheltuim cei mai mulți bani din Europa pentru bucuria celor dragi: 32% din veniturile lunare nete se duc pe cadourile de Crăciun, respectiv circa 110 euro/persoană.

Din punct de vedere al sumei cheltuite, britanicii se află pe primul loc: aceștia plătesc 420 euro/persoană pentru cadourile de Crăciun. Deși suma este de aproape patru ori mai mare decât cea pe care o dă un român, salariile din Regatul Unit sunt mult peste cele din România, astfel că efortul final este mult mai puțin resimțit în bugetul lunar.

„Deși locuitorii Marii Britanii sunt dispuși să cheltuiască cel mai mult, studiul arată că românii sunt cei care intenționează să aloce pe cheltuielile de Crăciun cel mai mare procent din veniturile lunare nete. Aceștia vor să investească 110 euro pe cadourile de Crăciun, chiar dacă suma se ridică la aproximativ 32% din venitul lunar net”, se arată în studiul ING „Liga cheltuielilor de Crăciun”.

Raportat la venituri, românii sunt urmați, în topul „generozității” de cehi (alocă 25% din salariu pentru cadourile de Crăciun) și britanici (15%). Cu toate că situația economică a înregistrat îmbunătățiri în cele mai multe țări europene, cheltuielile de Crăciun rămân constante – doar unul din șase europeni intenționează să mărească bugetul de sărbători de anul acesta, comparativ cu 2014. În același timp, 33% dintre europeni eu economisit pentru Crăciunul de anul acesta, cei mai mulți fiind din Marea Britanie (43%) și România (42%).

„Diferențele culturale în modul în care europenii sărbătoresc Crăciunul, precum și factorii economici, influențează cel mai probabil valoarea și proporția veniturilor cheltuite în această perioadă. De exemplu, cheltuielile mai mici din Belgia și Olanda ar putea fi explicate prin faptul că aceștia sărbătoresc Sinterklaas la începutul lunii decembrie”, mai spun autorii studiului.  

  • Britanicii cheltuiesc cea mai mare sumă pe cadourile de Crăciun (420 euro/persoană), urmați de americani (360 euro/persoană) și Luxemburg (300 euro/persoană), în timp ce Australia, Germania, Spania și Italia se plasează la jumătatea clasamentului (200 euro/persoană)
  • Americanii se îndatorează cel mai mult, în această perioadă – 20% din americani a apelat la credit pentru a acoperi costurile de sărbători, în timp ce 27% dintre aceștia vor cheltui mai mulți bani în 2015, față de anul trecut

În România, cumpărăturile online au câștigat mult teren față de anii trecuți. Potrivit studiilor, cei care fac shopping online în luna decembrie cumpără cadouri în valoare de circa 570 lei, iar două treimi dintre aceștia oferă daruri celor din familie. Nu mai puțin de 73% dintre aceștia își caută idei de cadouri pe Internet, în timp ce 47% se inspiră din materiale promoționale. Totodată, trei sferturi dintre cei care achiziționează online urmăresc ofertele magazinelor din această perioadă. Cele mai puternice criterii pe baza cărora aleg cumpărătorii sunt prețul produselor și credibilitatea magazinelor, dar și de posibilitatea accesului imediat la produs.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

 

2 December 2015