Reprezentanţii Asociaţiei Auditorilor Energetici pentru Clădiri îşi exprimă îngrijorare faţă de poziţia Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România în ceea ce priveşte obligativitatea certificatului energetic. Potrivit unei hotărâri a Uniunii tranzacţiile imobiliare se pot încheia şi în absenţa unui astfel de document.

15867-07_detector_vs_db5e585f5b.jpg„Cumpărătorul sau chiriaşul, după caz, consimt să dobândească proprietatea sau folosinţa imobilului respectiv, pe riscul lor, asumându-şi orice răspundere cu privire la efectele produse prin nedeţinerea informaţiilor cuprinse în conţinutul certificatului de performanţă energetică a clădirii", se arată în Hotărârea nr. 335 din decembrie 2010 a Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România.

Replica Asociaţiei Auditorilor Energetici pentru Clădiri nu a întârziat să apară.

"Hotărârea UNNPR vine în contradicţie cu legislaţia menţionată prin aceea că recomandă autentificarea contractului de tranzacţionare imobiliară fără solicitarea Certificatului de Performanţă Energetică a imobilului care constituie obiectul tranzacţiei, dacă:

Cumpărătorul sau chiriaşul, după caz, consimt să dobândească proprietatea sau folosinţa imobilului respectiv, pe riscul lor....

Astfel încât, cei care solicită onorarii importante tocmai pentru asigurarea legalităţii dosarului de tranzacţionare, oferă soluţii care instigă la comiterea unei ilegalităţi, sfidând legile în vigoare. Înseamnă că, dacă există o înţelegere între părti, după opinia UNNPR, orice lege poate fi încălcată.

Reamintim că tot UNNPR a fost cauza amânării obligativităţii certificatelor de performanţă energetică în luna decembrie 2009, conducând la amânarea cu un an, până la 1 ianuarie 2011, a acestei prevederi europene pe motiv că nu sunt suficienţi auditori. În decursul anului 2010 s-au făcut eforturi semnificative pentru dublarea numărului de auditori energetici atestaţi şi a validării de programe comerciale care să scurteze durata eliberării certificatelor energetice. Sfidând toate aceste eforturi, UNNPR recomandă ignorarea prevederilor legale pentru că, spun unii avocaţi, nu există prevăzute sancţiuni pentru neaplicarea legii. Cu alte cuvinte, fără ameninţarea aplicării unei sancţiuni, în concepţia notarilor, legea nu trebuie aplicată" se arată într-un comunicat al Asociaţiei Auditorilor Energetici pentru Clădiri (AAEC).

Totodată, AAEC solicită Guvernului, în special Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, un punct de vedere clar şi emiterea de urgenţă a unui document legislativ care să oblige respectarea legii.

Ce spune legea?

Legea nr. 372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor spune că: „Certificatul este eliberat proprietarului, iar proprietarul îl pune, după caz, la dispoziţie potenţialului cumpărător sau chiriaş."

Norma metodologică privind performanţa energetică a clădirilor nr.691/1459/288/2007, ordin comun Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor, Ministerului Economiei şi Finanţelor şi Ministerului Administraţiei şi Internelor detaliază:

"Pentru categoriile de clădiri care se vând sau se închiriază, certificatul se elaborează prin grija proprietarului şi se prezintă la încheierea contractului de vânzare-cumpărare, respectiv a contractului de închiriere."


5 January 2011