Neclaritatile legislative au creat confuzie in piata tranzactiilor imobiliare, cu privire la obligativitatea de a obtine un certificat energetic, inaintea vanzarii sau inchirierii unui imobil.

16051-s2.jpgIn timp ce legea 372/2005 precizeaza ca acest certificat energetic este eliberat proprietarului, iar acesta il pune la dispozitia potentialului cumparator sau chirias, insa nu exista termeni care sa indice obligativitatea si nici nu sunt prevazute sanctiuni in cazul in care certificatul nu exista.

Acest lucru a fost de ajuns pentru ca Uniunea Notarilor Publici din Romania sa emita o hotarare in care se stipuleaza ca o tranzactie poate fi incheiata fara certificat, in cazul in care cumparatorul sau chiriasul isi asuma raspunderea.

In prezent, Ministerul Dezvoltarii Rurale lucreaza la introducerea unor sanctiuni pentru lipsa certificatului energetic din actele prezentate la inchierea unei tranzactii imobiliare, care ar putea insemna chiar anularea tranzactiilor efectuate fara acest certificat.

Potrivit specialistilor in domeniu, nu exista niciun motiv pentru care proprietarii nu ar dori sa obtina acest certificat.

"Ca sa faci o tranzactie trebuie sa ai cadastru, intabulare, sa fii inscris in cartea funciara, trebuie sa ai taxele platite la Fisc. Toate lucrurile astea sunt tot intr-o lege, de ce pe astea sa le respecti si asta nu. Fara primele, notarul nu le autentifica. E acelasi lucru si in cazul certificiatului energetic. Nu discutam daca legea este buna sau nu, este o lege", a declarat, pentru Ziare.com, Cristian Popescu Ialomita, vicepresedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI).

Potrivit spuselor sale, un astfel de certificat costa intre 0,3 - 0,5 euro pe metru patrat, prin urmare, este o cheltuiala nesemnificativa, comparativ cu valoarea totala a imobilului respectiv.

Pentru obtinerea unui certificat energetic, proprietarul trebuie sa isi aleaga un auditor energetic de pe listele Ministerului Dezvoltarii Regionale sau a Asociatiei Auditorilor Energetici (urmeaza ca si ARAI sa puna la dispozitie o astfel de lista).

Acesta trebuie sa faca o inspectie a imobilului, atat a starii constructiei in sine, cat si a starii instalatiilor. De asemenea, se obtin date despre cheltuielile pentru energie (apa calda, caldura) si se face o inspectie si la furnizorii de caldura.

In cazul unei locuinte cu termoficare, trebuie inspectata si centrala termica, pentru a vedea daca este locala sau pentru mai multe blocuri, de exemplu.

Nu in ultimul rand, este nevoie de un releveu al constructiei, nu doar un plan cadastral, trebuie aflat ce dimensiune au peretii, din ce sunt alcatuiti si in ce stare sunt ferestrele.

Dupa adunearea acestor date se face un calcul si se da certificatul, intregul proces durand cel putin trei zile, potrivit vicepresedintelui ARAI, in functie de cat de usor se obtin informatiile necesare.

Cum va influenta certificatul energetic piata imobiliara?

Totusi, potrivit analistilor, introducerea unei sanctiuni de genul "nu aveti certificat, anulam tranzactia" ar fi abuziva.

"Evident ca noul act normativ va trebui sa contina o prevedere de genul: aveti timp o luna, doua, trei sa va faceti certificatul energetic, altfel anulam tranzactia. Altminteri, daca nu este asa, daca le anuleaza pe toate fara sa impuna o astfel de conditie, mi s-ar parea un abuz", a declarat, pentru Ziare.com, analistul imobiliar Radu Zilisteanu.

Potrivit spuselor sale, piata imobiliara nu ar trebui sa fie influentata prea mult de necesitatea acestor certificate energetice.

Desi numarul tranzactiilor in sine nu va fi influentat, nota energetica va deveni un element in negocierea dintre proprietar si pontentialul client sau chirias.

"Nota energetica o sa fie element de negociere, fie pentru proprietar, fie pentru cumparator, in sensul ca daca nota energetica este proasta, evident, cumparatorul isi va face calculele cat il va costa sa reabiliteze termic imobilul respectiv si atunci va avea drept element de negociere scaderea pretului cu suma necesara reabilitarii", a explicat Zilisteanu.

In mod similar, daca nota energetica este buna, proprietarul va putea sa ceara un pret mai mare pentru imobilul respectiv.

De asemenea, Cristian Popescu Ialomita sustine ca acest certificat va influenta pretul si decizia de cumparare. Totusi, potrivit spuselor sale, cel mai mare impact in valoarea unui apartament o are locatia.

In plus, vicepresedintele ARAI sustine ca, de fapt, aceste probleme sunt artificiale, cauzate de hotararea notarilor. "Se tem ca o sa aiba blocaje in tranzactii", a comentat Popescu Ialomita. Insa, a adaugat el, acest lucru nu se va intampla decat daca toata lumea s-ar decide sa vanda "maine", ceea ce este imposibil, mai ales ca piata este "moarta". Nu in ultimul rand, o hotarare a Uniunii Notarilor Publici nu poate sa "bata" o lege, a incheiat vicepresedintele ARAI.


Sursa

18 January 2011