Proprietarii sunt obligați prin lege să plătească sute de lei, pentru a obține certificatele energetice. În realitate, banii sunt complet irosiți – autoritățile au ajuns să nu mai solicite acest document, iar prestatorii de servicii elaborează hârtiile fără să mai viziteze clădirea. Potrivit Inspectoratului de Stat în Construcții, în peste 98% dintre controalele efectuate anul acesta, au existat nereguli.

38733-certificat.jpgCertificatul de performanță energetică a devenit obligatoriu, în urmă cu doi ani, prin Legea 159 /2013. Potrivit legii, acest document este obligatoriu pentru toate clădirile care se construiesc, se vând sau se închiriază, inclusiv pentru cele care sunt supuse unor renovări majore. Certificatul energetic ar trebui să furnizeze cumpărătorului sau chiriașului unei locuințe informații prețioase, în funcție de care își poate calcula întreținerea. Însă lucrurile sunt mult diferite în practică, față de teorie.

De-a lungul lui 2015, reprezentanții Inspectoratului de Stat în Construcții au efectuat 515 controale, în urma căror au descoperit 508 probleme. Mulți dintre auditorii energetici atestați au ajuns să întocmească certificatul de energie fără a mai vedea proprietatea, ținând cont doar de povestirile proprietarilor. Însă potrivit specialiștilor din domeniu, legislația încurajează astfel de practici.

„Atâta timp cât se permite culegerea de date online și ca cineva din Constanța, dau un exemplu la întâmplare, să facă un certificat în Cluj, sau cineva din București în Bistrița, evident că nu se duce să viziteze clădirea. E ca și cum ca doctor ai consulta un pacient prin telefon și ce-ți spune el aia e”, a declarat pentru Digi24 Emilia Cerna Mladin, președinte al Asociației Auditorilor Energetici pentru Clădiri.

  • Certificatul de performanță energetică se obține doar de la auditori atestați și are o valabilitate de 10 ani
  • În funcție de performanța energetică, clădirile se clasifică în 7 clase: de la clasa A (cel mai mic consum de energie, de până în 125 kWh/mp/an), până la clasa G (cel mai mare consum de energie, de peste 820 kWh/mp/an)
  • Firmele care elaborează certificate energetice cer de la 130 lei (pentru o garsonieră), până la sute de euro (pentru vile sau spații mai mari)

Cu toate că legea impune acest certificat tuturor proprietarilor care vor să vândă sau să închirieze, Fiscul a ajuns să nu mai solicite acest act, la înregistrarea contractelor de închiriere. Recent, a fost citat, în cadrul emisiunii Biziday, răspunsul dat de Direcția din Cluj Napoca a Fiscului unei asociații profesionale a auditorilor: „există obligația de a înregistra contractul în locațiune, chiar și în situația în care proprietarul nu a depus certificatul de performanță energetică a clădirii”. Dar, la urma urmei, nu au de suferit nici autoritățile, și nici auditorii atestați, care continuă să încaseze sume uriașe – singurii care au de suferit sunt clienții finali, care se mută cu încredere într-o nouă locuință, urmând să aibă surpriza neplăcută de a plăti foarte scump încălzirea sau răcirea.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

18 November 2015