0-294-93551196.jpgDin 2010, nicio locuinţă din România nu va mai putea fi vândută ori închiriată, dacă nu deţine un certificat de performanţă energetică. Documentul va da informaţii despre calitatea termică a construcţiei şi despre stadiul în care se află imobilul, astfel că deţinerea unei astfel de certificat va contribui la creşterea sau scăderea preţului de piaţă al locuinţei.

Creşterea economică a constituit motorul dezvoltării pieţei imobiliare din România şi, evident, a activităţii în construcţii. Faţă de anii precedenţi, numărul dezvoltatorilor interesaţi de oportunităţile de investiţii din ţara noastră a crescut, cel mai atractiv segment fiind cel rezidenţial.

Majoritatea proiectelor realizate până la acest moment se adresează persoanelor cu venituri medii şi ridicate. Totuşi, situaţia este mult mai strictă decât în trecut. Conform normelor europene, locuinţele nu vor mai putea fi vândute sau închiriate, dacă nu deţin un certificat de performanţă energetică.

Documentul va deveni obligatoriu din 2010, iar el va fi eliberat proprietarului, pentru a-l pune la dispoziţie potenţialului cumpărător ori chiriaş. De asemenea, după aderarea României la Uniunea Europeană, pe sectorul construcţiilor s-au produs şi se vor mai produce schimbări majore. Proiectarea locuinţelor trebuie să respecte noi standarde, în vreme ce materialele de construcţii produse în ţara noastră vor fi certificate pentru a putea fi utilizate pe piaţa europeană. Normele sunt implementate prin prevederi ale Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului.

Ca urmare a aderării la structurile Uniunii Europene în anul 2004, Ungaria de devenit un pol al investiţiilor străine din regiune. Acest fapt a contribuit la creşterea stocurilor pe diferitele segmente de piaţă, dar şi a preţurilor finale pe metru pătrat.

În comparaţie cu ţările vecine, în România preţul mediu pe metru pătrat pentru proiectele rezidenţiale este încă mic, afirmă reprezentanţii companiei Regatta. Dacă în Varşovia, Praga sau Budapesta, costurile variază între 1.200 şi 1.500 euro pe mp, în Bucureşti, preţurile sunt cuprinse între 800 şi 2.500 euro pe mp. Potrivit aceleiaşi companii, în următorii 3 până la 5 ani, preţurile pe piaţa rezidenţială din România se vor dubla.

Sursa

23 March 2007