Pe o piaţă aflata în scădere, cumpărătorii aşteaptă cel mai bun moment pentru a deveni proprietari. Ce semne pot arăta că preţurile au atins minimul? Instabilitatea locurilor de muncă influenţează cererea de pe piaţa imobiliară, fapt ce afectează preţurile.

foto:adevarul.roDupă spirala ameţitoare a scumpirilor de până în 2008, anul trecut a adus o ieftinire cu 20 până la 50 de procente a proprietăţilor rezidenţiale. Condiţiile de pe piaţă favorizează noi ieftiniri. „Încă n-au apărut adevăratele oferte convenabile. Probabil că cea mai bună perioadă pentru a cumpăra va fi mijlocul anului 2010", spune Daniel Fuchs, partener la compania de consultanţă imobiliară Spiegelfeld Internaţional.

Potrivit Uniunii Notarilor din Romania, în primele 11 luni ale anului 2009 au avut loc cu 29% mai puţine tranzacţii imobiliare, faţă de aceeaşi perioadă din 2008.

Ştefan Gheorghiu, director comercial la dezvoltatorul imobiliar Willbrook Management, spune că jocul cererii şi al ofertei este determinat acum de trei categorii de cumpărători: cei care au bani puşi deoparte pentru o nouă locuinţă, cei care apelează la un credit bancar şi speculatorii de ocazii, care caută vânzători disperaţi.

Cei din prima categorie sunt prea puţini pentru a influenţa piaţa. Economisirea nu este populară la noi, după cum arată studiul A.T. Kearney publicat în decembrie 2009: un român are în medie economii bancare de 1.035 de euro.

Locuinţele vechi, cele mai afectate

Clienţii din a doua categorie sunt şi ei în scădere, odată cu înăsprirea condiţiilor impuse de bănci. În fine, vânătorii de ocazii găsesc prea puţine chilipiruri. Pentru aceştia, apartamentele scoase la vânzare de bănci ar putea fi o oportunitate, dar şi acestea sunt puţine.
Nici locuinţele noi nu se mai pot ieftini prea mult. Şi asta din cauza costurilor de construcţie care, pe lângă manoperă şi materialele, includ preţul terenului, al arhitectului, al finanţării şi al utilităţilor.

Prin urmare, cele mai expuse ieftinirii sunt apartamentele vechi, cumpărate cu cel puţin patru-cinci ani în urmă, la o fracţiune din preţul de piaţă actual. Care sunt semnele care ne spun că preţurile nu mai scad pe piaţa imobiliară şi ar putea chiar să înceapă să urce? Consultanţii sunt de acord că, în primul rând, va trebui să existe o stabilizare de câteva luni a preţurilor.

De asemenea, o redresare a pieţei este precedată de câteva semnale, precum scăderea dobânzilor bancare, creşterea salariilor, a exporturilor, scumpirea materialelor de construcţie, angajarea personalului în construcţii, scăderea şomajului şi revenirea pieţelor externe (mai ales cea americană).

Sursa

26 January 2010