Ce caută chiriașii, atunci când pornesc la vizionări? Care sunt așteptările lor, legate de locuința pe care urmează să o închirieze? De multe ori, proprietarii nu reușesc să privească prin ochii clienților, așa că își concentrează eforturile pe alte aspecte. IMOPEDIA împărtășește atât din experiențele agenților imobiliar, dar și din opiniile chiriașilor.

39827-chiriasi.jpgLa achiziția unei locuințe, zona rămâne unul dintre argumentele care duc la semnarea actelor. Însă dacă este vorba de închiriere, lucrurile sunt diferite: bugetul este mult mai definit, iar zona sau reputația cartierului nu se iau mai deloc în considerare, spun specialiștii. Clienții nu se văd locuind aici pe termen lung, nu au în vedere potențialul de revânzare, așa că nu acordă atenție acestui aspect. În schimb, chiriașii sunt interesați să fie aproape de zona lor de interes (loc de muncă, instituția de învățământ a copilului, etc.).

„Pentru majoritatea chiriașilor, prețul este cel mai important criteriu de decizie. Chiar dacă solicită să viziteze și proprietăți a căror chirie este peste bugetul lor declarat, decizia finală va ține cont în primul rând de preț și abia apoi de calitatea amenajărilor sau facilitățile oferite de complex sau proprietate”, spune Emanuel Poștoacă, General Manager, Nordis.

Atunci când vine vorba de închirierea unui apartament amplasat într-un complex rezidențial nou, una dintre cele mai frecvente întrebări vizează costurile cu utilitățile. Taxa de mentenanță poate ajunge chiar și la 70 euro, sumă demnă de luat în calcul de orice chiriaș. Totodată, o suprafață vitrată mare poate aduce costuri cel puțin duble de întreținere, astfel că prețul de închiriere în sine nu mai este singurul important.

 „Criteriile clienților depind de bugetul pe care îl au la dispoziție. În categoria de preț 150-400 euro, sunt două mari caracteristici pe care le au în vedere clienții: proximitatea de mijloacele de transport în comun și imaginea de ansamblu a apartamentului – contează foarte mult dacă este mobilat și utilat, deoarece foarte puțini chiriași vin cu mobilierul lor. Un apartament utilat se va închiria mult mai repede, chiar dacă diferența de preț este de 100 euro față de altul similar. În cazul apartamentelor a căror chirie depășește 1.000 euro, finisajele și mobilierul trebuie să fie deja de lux, sunt anumite caracteristici considerate obligatorii – de exemplu, aparate de aer condiționat, electrocasnice încorporate, un loc de parcare, bloc nou”, arată Ionuț Pețianu, broker imobiliar în cadrul RENET.

În zonele exclusiviste, prețul de închiriere este un aspect minor, care nici nu se negociază, de cele mai multe ori. Majoritatea clienților derulează afaceri cu multe zero-uri la noi în țară sau lucrează în cadrul unor multinaționale care achită toate costurile, așa că sunt interesați de cu totul alte aspecte.

„Există însă, mult mai rar, acei clienți pentru care bugetul este doar un parametru relativ. Pentru acest tip de chiriași contează suprafața utilă a spațiului, finisajele, mobilierul, dimensiunea teraselor și priveliștea și nu vor închiria proprietăți care nu se ridică la standardele lor”, afirmă Emanuel Poștoacă, General Manager, Nordis.

„Din păcate, de multe ori, proprietarii sunt lipsiți de flexibilitate în ceea ce privește mici detalii. Cei mai mulți proprietari români au impresia că le fac o favoare chiriașilor, ori asta este departe de adevăr. Aici este un business, iar ambele părți trebuie să fie mulțumite. În general, proprietarii străini au altă mentalitate – nu ezită să cumpere în casă diverse lucruri solicitate de chiriași, privindu-le ca pe o investiție pe termen lung. Au un chiriaș serios, de a cărui colaborare sunt mulțumiți? Atunci cumpără fără să clipească un al doilea aparat de aer condiționat, o mașină de spălat vase sau schimbă cuptorul cu microunde. De partea cealaltă, mulți proprietari români consideră că astfel de cerințe sunt mofturi nejustificate și nu sunt dispuși să investească. Rezultatul? Chiriașii încep să caute altceva”, punctează  Mircea Florescu, administrator Concrobium.

Preferințele chiriașilor țin cont și de vârstă

Vârsta este un alt aspect care formează preferințele – chiriașii cu experiență știu exact ce nevoi au și sunt dispuși să plătească pentru a și le satisface, în timp ce clienții foarte tineri aleg un preț cât mai mic, pentru a da banii rămași pe distracție.

„Caut să închiriez un apartament – am văzut vreo trei până acum, dar căutările mele nu s-au încheiat. Bugetul meu este de circa 400 de euro, iar cele mai importante lucruri pentru mine sunt: să fie un apartament luminos (să nu fie amplasat către nord), să aibă un mobilier curat și relativ modern (nu mă aștept la cele mai noi lucruri, dar nu vreau să văd piese sau finisaje de acum 30 de ani), să fie în apropierea unei stații de metrou (nu pun mare preț pe zonă, atâta vreme cât am acces la cel mai rapid mijloc de transport în comun) și să aibă spații de depozitare (cei mai mulți proprietari au impresia că chiriașii vin cu un mic băgăjel, așa că omit acest aspect)”, spune Florentina C., în vârstă de 27 de ani.

„Ce contează cel mai mult pentru mine? Nu am mari pretenții, e mai important să fie un preț mic. Practic, cam orice apartament e mai bun decât în cămin. Bine, nu m-aș muta într-un apartament care nu are un aspect curat – nu vreau să văd mucegai, vopsea scorojită, plăci de faianță căzute sau lucruri din-astea. Și, din păcate, sunt extrem de multe apartamentele oferite spre închiriere așa, de parcă chiriașii sunt un fel de paria. Mă mai interesează să fie vecini ok, care să nu fie deranjați de muzică sau de musafiri la ore mai târzii. Și să fiu la o distanță de câteva minute de mers pe jos de stații de transport în comun”, spune Cosmin T., student în anul II la Politehnică.

„Atunci când am închiriat apartamentul, am căutat, în primul rând, să fiu cât mai aproape de locul de muncă sau la câteva stații de metrou (linie directă). Bugetul meu și al prietenei mele era de 500-600 euro, așa că am putut să ne uităm la apartamente cu finisaje și mobilier mai de calitate. Mi se pare foarte important să locuiesc într-un loc în care mă simt bine și cred că acest lucru este posibil și dacă locuiești cu chirie, nu numai dacă ai căminul tău. Un alt lucru la care am fost atenți a fost scara blocului – este una curată, cu vecini decenți. Nu am vrut să ne cumpărăm un apartament pentru că asta presupunea un credit pe o perioadă prea lungă și pentru că intenționăm să luăm joburi și în alte orașe europene, așa că opțiunea închirierii a fost cea mai bună pentru noi”, explică Gabi S., un programator în vârstă de 34 de ani.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTCOLE:

 

31 March 2016