Londra a atras din nou atenţia întregii lumi, de data aceasta prin inaugurarea unui mall uriaş: Westfield Stratford City. Investiţia totală a fost de 1,66 miliarde euro (1,45 miliarde lire sterline). Proiectul depăşeşte multe alte construcţii de până acum, atât din punct de vedere al costurilor, cât şi al suprafeţei sau serviciilor oferite.

Westfield Stratford CityWestfield Stratford City devansează alte malluri construite până acum - suprafaţa închiriabilă este de 176.000 mp, adică mai mult decât au Bucureşti Mall, Plaza România şi AFI Palace Cotroceni la un loc. Pe lângă magazine de bijuterii, haine şi pantofi, mobilă, artă, saloane de cosmetică şi săli de sport, electronice, alimente şi sedii de bănci, mall-ul cuprinde şi spaţii de relaxare, precum sală de bowling, cinema şi, în premieră pentru mall-urile din Marea Britanie, un cazino. Toate aceste servicii sunt într-o zonă care, conform studiilor, este de interes pentru 4,1 milioane de locuitori care au o putere de cumpărare de 3,71 miliarde euro (3,24 miliarde lire sterline).

Westfield Stratford City a fost inaugurat cu un an înainte de Jocurile Olimpice găzduite de Londra şi este în aceeaşi zonă cu parcul olimpic, construit special pentru ediţia din 2012 a J.O. Autorităţile estimează că veniturile obţinute din turism cu ocazia acestui eveniment mondial vor depăşi 2 miliarde euro.

Cele mai mari mall-uri din Europa

Mega Belaya Dacha - Rusia
Cel mai mare mall din Europa este în Kotelniki, în sud-estul regiunii Moscova. Proiectul are o suprafaţă închiriabilă de 180.000 mp, iar investiţia totală a depăşit 360 milioane euro. Mega Belaya Dacha a fost finalizat în 2007, de către suedezii de la IKEA şi grupul rus Belaya Dacha.

Westfield Stratford City - Marea Britanie
Cel mai costisitor mall din Europa a fost inaugurat în luna septembrie a acestui an şi are o suprafaţă închiriabilă de 176.000 mp, investitor fiind Westfield Group. Autorităţile estimează că mallul va contribui semnificativ la economia locală, cu 10.000 de locuri de muncă nou create.

Belle Epine - Franţa
Finalizat în 1971, Belle Epine este printre cele mai vechi centre comerciale din Franţa. Amplasat în oraşul Thiasis din regiunea Paris, a devenit cel mai mare mall din Hexagon în urma a două renovări şi a unei extinderi - suprafaţa închiriabilă este de circa 140.000 mp.

Cele mai mari malluri din România

AFI Palace Cotroceni - investiţia iniţială s-a ridicat la 300 milioane euro, iar suprafaţa închiriabilă este de 76.000 mp. Mall-ul este deţinut de compania AFI Europe, parte a grupului Africa Israel.

Sun Plaza - cu o suprafaţă închiriabilă de 80.000 mp, proiectul a presupus o investiţie de 200 milioane euro, în parteneriat cu EMCT şi Sparkassen Immobilien. La aceasta s-a adăugat investiţia retailerilor - 80 milioane de euro, sumă alocată pentru amenajarea spaţiilor şi a stocurilor de marfă proprii.

Băneasa Shopping City - inaugurat în anul 2008, proiectul este deţinut de omul de afaceri Gabriel Popoviciu şi are o suprafaţă închiriabilă de peste 85.000 mp. Mall-ul face parte din Proiectul Băneasa, care a atras investiţii totale estimate la 1,8 miliarde euro.

CITEŞTE ŞI: Raiffeisen îşi construieşte cea mai înaltă clădire de birouri din Bucureşti

19 September 2011