Ucrainenii din regiunea Lugansk, situată la circa 800 kilometri de Kiev, vor scăpa, în curând, de stresul ratelor la creditele pentru case. Pentru a rezolva problema spaţiului locativ, funcţionarii locali se gândesc serios să permită populaţiei să-şi achite ratele nu în bani ci... în cartofi, roşii sau varză - adică, în producţia propriilor gospodării, transmite presa din Ucraina.

20925-shutterstock_10593763_4d53851287.jpg"Unul din modelele pe care dorim să-l preluăm este cel provenit din experienţa regiunii Belgorod din Rusia. Acolo, o persoană care a luat un credit pentru locuinţă are posibilitatea să-l returneze nu doar în bani, ci şi în produsele pe care le va cultiva pe lotul său de pământ", a declarat Svetlana Dobrotenko, şefa Departamentului Economic al administraţiei locale din Lugansk, citată de korrespondent.net.

Funcţionarii locali din această regiune a ţării vecine sunt de mai mult timp în căutarea unei soluţii la problema cererii mari de locuinţe din partea populaţiei. În Lugansk, se construiesc cele mai puţine locuinţe noi dintre toate regiunile Ucrainei: numai 39,4 mp la 10.000 de locuitori.

În aceste condiţii, cei care contractează împrumuturi ipotecare se confruntă cu mari dificultăţi în returnarea principalului şi a dobânzilor, din cauza salariilor reduse din regiune.

Modelul de creditare Belgorod

Regulile de creditare nu sunt unitare pe teritoriul Federaţiei Ruse, din cauza teritoriului mare şi a diferenţelor de la o regiune la alta.

De exemplu, în regiunea rusă Belgorod, unde populaţia ia credite în special pentru a-şi construi case în mediul rural, a fost elaborată şi se aplică o schemă specială de creditare. Capacitatea de rambursare a clienţilor băncilor nu este analizată conform grilei obişnuite, ci în funcţie de potenţialul gospodăresc. Adică, rambursarea creditului se face nu cu bani, ci sub formă de produse din gospodăriei, care sunt vândute ulterior la preţuri stabilite de către cei care organizează acest tip de creditare.

Specialiştii spun, însă, că această metodă, deşi este avantajoasă pentru cetăţeni, are minusurile sale. Cea mai mare hibă a acestui model este faptul că instrumentele băneşti sunt înlocuite de cele naturale, ceea ce face greu de cuantificat pierderile şi rezultatele programului


Sursa

15 September 2011