Într-o perioadă în care toată lumea fuge de credite, descoperirea de cont este poate cea mai la îndemână variantă pentru o obţine o sumă suplimentară de bani. Este ieftin, este rapid şi are un risc de neplată foarte scăzut. Cum funcţionează descoperirea de cont, aflaţi într-un material marca IMOPEDIA.ro.

25655-fi-mo-overdraft-fees-20120607-002.jpgDescoperirea de cont, numită şi overdraft, se traduce practic într-un credit care se reînnoieşte constant. El este virat pe cardul de salariul şi poate avea o valoare care variază între câteva sute de lei şi care poate ajunge până la 12 salarii întregi. Banii sunt depozitaţi pe card şi pot fi folosiţi de posesor oricând, la dobânzi atât de mici încât ele pot fi catalogate drept neglijabile. În plus, datoria se achită odată cu încasarea salariului. Dacă valoarea sumei retrase nu este mai mare decât valoarea salariului, în ziua în care cardul a fost alimentat, datoria a fost acoperită. Chiar dacă banii sunt retraşi în aceeaşi zi, clientul porneşte de fiecare dată de la zero datorii faţă de bancă. De asemenea, faptul că banii pot fi retraşi de la bancomat fără costuri suplimentare este un alt avantaj faţă de cardurile de credit, de exemplu.

Limita de credit se foloseşte doar atunci când salariul a fost epuizat

Pentru a accesa limita de credit, clientul trebuie mai întâi să epuizeze toată suma disponibilă în mod convenţional pe card. Este vorba aici despre salariu sau alte sume depuse. Dacă clientul epuizează banii şi nu mai primeşte niciun salariu sau virament pe card, din care banca să îşi retragă toate costurile, atunci dobânda începe să se acumuleze. Este important de ştiut că dobânda se poate acumula la datorie până cand se atinge limita descoperitului de cont. Daca se depăşeşte acest prag, banca va percepe dobânzi penalizatoare.

Cum funcţionează dobânda de overdraft?

  • Dobânda variază în funcţie de bancă, dar în general este vorba de aproximativ 20% pe an. Există însă şi dobânzi preferenţiale de sub 15%, obţinute de angajatorii care negociază acest aspect
  • Dobânda se calculează zilnic
  • Dobânda este scadentă în ultima zi a lunii

Valabilitatea overdraftului:

Pentru că este vorba despre un beneficiu oferit de angajator, descoperirea de cont poate fi accesată doar până în momentul notificării băncii de către angajator a încetării plăţii salariului. Dacă este vorba despre contracte cu perioadă determinată, descoperirea de cont nu mai este valabilă cu trei luni înainte de expirarea contractului de muncă.

Cine poate primi descoperirea de cont?

Restricţiile sunt  legate atât de angajator, care trebuie să aibă o activitate de cel puţin un an, cât şi de vechimea angajatului. Astfel, vechimea minimă la locul de muncă trebuie să fie de trei luni la angajatorul actual sau alte câteva luni la vechiul angajator, cu condiţia să nu existe întreruperi mai mari de 30 de zile între cele două locuri de muncă.

AFLĂ care sunt

 

17 iulie 2012