Din al doilea trimestru, analiştii observă deja o reluare a vânzărilor de locuinţe din Varşovia. Dacă ai în vedere o investiţie pe termen lung în centrul sau estul Bătrânului Continent, Polonia este cea care dă primele semnale solide de revenire.

Cea mai sigură investiţie din Europa CentralăLa o primă vedere, piaţa rezidenţială poloneză se află într-o situaţie asemănătoare cu cea a României.

Centrul imobiliar al ţării, Varşovia, a fost afectat de recesiunea globală printr-o scădere drastică a volumului de tranzacţii şi, în consecinţă, a preţurilor.

La nivel de regiune însă, capitala poloneză ocupă o poziţie semnificativ mai bună în comparaţie cu Bucureştiul.

Dintre toate oraşele central-est europene, Varşovia ar fi cea mai indicată destinaţie pentru cei care doresc să achiziţioneze o casă. Aceasta, cel puţin din perspectiva siguranţei oferite de o investiţie pe termen lung.

Tranzacţii ca în 2008

Motivul? Cât se poate de simplu. Varşovia dă primele semnale de redresare din imobiliarul central-est european.

„După recesiune, anticipăm o revenire puternică a activităţilor economice şi, în consecinţă, o redresare a pieţelor de capital şi imobiliare", a declarat de curând Karsten Junius, analist în domeniul investiţiilor imobiliare la DekaBank din Germania, citat de Reuters.

Începutul unui nou ciclu al real estate-ului este deja vizibil, potrivit analiştilor din piaţă.

„Putem vedea o uşoară creştere a numărului de tranzacţii în acest an, după atingerea unui nivel foarte scăzut, în trimestrul al patrulea din 2008.

Numărul tranzacţiilor din trimestrul al doilea din 2009 este comparabil cu cel din perioada similară a anului trecut", subliniază Paulina Starzyńska, director al departamentului de vânzări rezidenţiale şi marketing din cadrul Reas.

Case mai ieftine cu 15%

Potrivit datelor companiei poloneze, fiecare trimestru ar trebui să aducă o uşoară îmbunătăţire a situaţiei din piaţa imobiliară - atât în ceea ce priveşte numărul creditelor acordate, cât şi vânzările de apartamente realizate.

„Reduceri de preţuri majore, generalizate, par puţin probabile de acum încolo în majoritatea proiectelor, cu excepţia acelora foarte scumpe", se arată într-un raport recent al Reas.

 

 

 

Sursa

30 June 2009