Investitorii în imobiliare au mizat pe marje de profit mult prea mari şi au fost nevoiţi să îngheţe sau să amâne investiţiile, mai ales că bancherii au limitat condiţiile de creditare.

sursa:evz.roAceasta este una dintre cauzele crizei pe care o traversăm, consideră Dragoş Vrânceanu, managing partner la Romanian Property Fund (RPF). Băncile au dat împrumuturi prea uşor, pentru ca ulterior să-şi revizuiască politica de creditare.

"Criza economică nu a fost generată de preturile din imobiliare, ci de condiţiile extrem de relaxate în care băncile au finanţat aceste imobile. Scăderea preţurilor din imobiliare a fost o reacţie normală la decizia băncilor de a micşora gradul de expunere pe sectorul imobiliar", spune Dragoş Vrânceanu.

Deşi piaţa se confruntă cu dificultăţi, grupul RPF a decis să continue investiţiile, deoarece în România nu sunt suficient de multe locuinţe noi. Numai în Bucureşti, diferenţa dintre numărul de locuinţe disponibile pe piaţă şi cererea reală este de peste 15.000 de unităţi. Astfel că, pe lângă cele trei proiecte demarate în România, în care a investit 53 de milioane de euro, grupul va mai investi peste 40 de milioane de euro în următorii doi ani.

 




Sursa

23 March 2010