Datoria publică a Italiei atinge un nivel record, de aproape 2.000 miliarde euro în luna iunie. În acelaşi timp, italienii continuă să cheltuiască mai mult decât produc, astfel că deficitul bugetar a crescut cu peste un miliard euro faţă de anul trecut. Guvernul de la Roma pune această creştere pe seama sprijinului financiar acordat statelor aflate în dificultate din Zona euro.

26013-italy_eurozone.jpgCea mai mare datorie publică din Uniunea Europeană este a Italiei, ce a atins un nivel record de 1.973 miliarde euro, conform băncii centrale. Suma reprezintă 123% din PIB-ul ţării şi a crescut cu 6,6 miliarde euro numai din luna mai până în iunie. Raportat la produsul intern brut, datoria Italiei este a doua ca mărime din Zona euro, Grecia fiind singurul stat mai îndatorat.

  • Economia Italiei s-a contractat cu 0,7% în trimestrul al doilea faţă de primele luni ale anului 2012
  • PIB-ul a scăzut cu 2,5%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut
  • Deficitul bugetar a urcat cu 1,1 miliarde euro

Italia nu reuşeşte să reducă deloc nivelul cheltuielilor, astfel că deficitul bugetar a atins 47,7 miliarde euro în primele şase luni ale acestui an, în creştere cu 1,1 miliarde euro faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Guvernul italian susţine că această creştere a survenit datorită majorării cheltuielilor de susţinere a statelor aflate în dificultate din Zona euro: de la 6,1 miliarde euro (începutul lui 2011) la 16,6 miliarde euro (prima jumătate a lui 2012).

Deşi Italia viza aducerea deficitului bugetar la 1,7% din PIB (de la 3,9% anul trecut), ministrul Economiei a admis recent că această ţintă nu va fi atinsă. În schimb, ministrul Vittorio Grilli a subliniat că nu vor fi implementate noi măsuri de austeritate, deoarece această situaţie este provocată de recesiune. În viitor însă, gradul de îndatorare raportat la PIB va fi diminuat cu circa 20% prin vânzări de active, reduceri masive de cheltuieli şi „un management precaut al bugetului”, a promis oficialul.

Guvernul condus de premierul Mario Monti a adoptat un plan de austeritate cu scopul final de a reduce cheltuielile bugetare cu 40 miliarde euro. Programul ar trebui să echilibreze bugetul până în 2014, cele mai însemnate măsuri fiind creşterea vârstei de pensionare sau reducerea finanţării autorităţilor locale şi a serviciilor medicale. În ciuda acestui plan, randamentul obligaţiunilor de stat atinge aproape 6%, cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani, astfel că este privită cu scepticism capacitatea Italiei de a-şi reduce gradul de îndatorare.

CITEȘTE ȘI: România, trasă înapoi de criza din Zona euro. Recuperarea economică se transformă în declin, avertizează FMI şi BM


14 August 2012