Cel mai mare dezvoltator-proprietar de terenuri din România, compania Willbrook International, deţine terenuri în apropierea Capitalei şi a altor oraşe. Pentru că oricum nu produc nimic, din moment ce investiţiile nu au mai fost derulate, dezvoltatorul a decis ca o parte din ele să fie concesionate, chiar dacă banii obţinuţi astfel sunt "mărunţiş".

19739-tomate1_08027000.jpg"Avem 10.000 hectare de teren în Romania, atât în Bucureşti cât şi în alte oraşe din ţară. Ce facem cu ele? Cultivăm roşii. Terenul nu produce nimic, are valoare doar când construieşti pe el. Am concesionat o parte din terenuri, nu pot să vă spun exact ce suprafaţă, unor agricultori care cultivă roşii. Nu sunt profitabile, dar menţinem terenul în circuit. Anual încasăm 5.000 de euro pe hectar. Este mărunţiş", a declarat pentru MONEY.ro, omul de afaceri Eyal Ofer.

Casa Poporului are o suprafaţă desfăşurată (nu doar amprenta) de 330.000 mp, ceea ce ar însemna că cele 10.000 de hectare ar putea reprezenta peste 300 de astfel de construcţii.

Cât despre evoluţia pieţei imobiliare din România, omul de afaceri nu vede un viitor clar, chiar dacă nu a luat în calcul retragerea de pe piaţa autohtonă şi este pregătit să investească atunci când va fi momentul.

"Viitoarele planuri ar trebui bazate pe abilitatea de a vedea în viitor. Eu nu văd un viitor clar, de aceea planurile mele pentru România în acest moment sunt într-o situaţie neutră. Este imposibil să faci investiţii pentru că băncile nu acordă împrumuturi, iar oamenii nu cumpără. Deci, de ce ar investi cineva?", a declarat pentru MONEY.ro, Eyal Ofre, care prin compania Willbrook International este implicat în dezvoltarea a trei proiecte în România, printre care şi Cathedral Plaza.

Pe lângă Cathedral Plaza, omul de afaceri israelian mai construieşte o clădire de birouri pe DN1 - Willbrook Platinum Business and Convention Center şi proiectul rezidenţial Oxford Gardens din Băneasa, în apropierea Şcolii Americane.

Sper ca piaţa să-şi revină în cinci-zece ani

Întrebat de MONEY.ro dacă se gândeşte la noi investiţii după finalizarea situaţiei clădirii de birouri din apopierea Bisericii Sf. Ioan, omul de afaceri a declarat că acest lucru "nu are nimic de-a face cu Cathedral Plaza, ci are de-a face cu actualele condiţii ale pieţei. Nu văd nimic care să se întâmple în curând. Voi continua să investesc când piaţa îşi va reveni. Sper să fie mai devreme de cinci, zece ani. Dacă va fi peste cinci ani, veţi fi prea bătrâni să vă bucuraţi de proiecte".

Tot la naftalină stau şi proiectele de investiţii în turism. Omul de afaceri avea în plan construcţia de hoteluri la Constanţa, Bucureşti şi Poiana Braşov. Motivul pentru care a renunţat deocamdată la ele, este complexitatea obţinerii autorizaţiilor de construire, lipsa infrastructurii şi a suportului municipalităţilor.

Portofoliul companiei deţinută de Eyal Ofer în România are o valoare de 500 de milioane de euro, doar pe piaţa imobiliară. Recent, o altă companie deţinută de israelian a făcut o comandă de 400 de milioane de euro Şantierului Naval al Daewoo din Mangalia.

Eyal Ofre, este unul dintre cei doi copii ai celui mai bogat om de afaceri israelian, Sammy Ofer, născut la Galaţi, care a decedat luna trecută, la vârsta de 89 de ani. Potrivit Forbes, averea acestuia este estimată la 10,3 miliarde de euro.


Sursa

15 July 2011