Leul nu reuşeşte să îşi revină în faţa monedei europene. Cursul euro rămâne aproape neschimbat faţă de ultima şedinţă de tranzacţionare. Astăzi, BNR a afişat un curs de 4,4654 lei pentru un euro, iar la sfârşitul săptămânii trecute euro era cotat la 4,4655 lei.

25439-0728_euro.jpgTensiunile dintre preşedintele Traian Băsescu şi reprezentanţii opoziţiei clatină stabilitatea cursului valutar, spun analiştii financiari. La sfârşitul săptămânii trecute, euro a depăşit pragul de 4,47 lei pe piaţa interbancară, dar volumele tranzacţionate nu au fost semnificative. Există voci din piaţă care susţin că BNR a intervenit pentru a susţine moneda naţională, însă cu toate acestea, cotaţiile au ajuns la 4,474 lei/euro spre finalul şedinţei interbancare de vineri, deşi la deschiderea şedinţei nivelul era de 4,467 lei/euro.

„Poate presiunea de depreciere a venit şi pe un fond politic incert. O declaraţie îngrijorătoare fiind cea a lui Antonescu (n.r. preşedintele PNL Crin Antonescu), potrivit căreia va cere declanşarea procedurii de suspendare a preşedintelui", a declarat pentru ZF dealerul unei bănci. 

Crin Antonescu, preşedintele PNL, a ameninţat că va cere declanşarea procedurii de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu, dacă şeful statului nu îl va învesti pe Puiu Haşotti la Ministerul Culturii.  

Anumite instituţii bancare se pregătesc deja pentru noua perioadă în care trebuie să constituie rezervele minime impuse de BNR, ceea ce se reflectă în creşterea cursului valutar. Pe parcursul săptămânii trecute, dobânzile scăzuseră simţitor datorită excesului de lichiditate de la finalul actualei perioade de constituire a rezervelor minime obligatorii.

Banca Naţională a României va interveni în cazul în care euro ar creşte necontrolat. Guvernatorul Mugur Isărescu a infirmat public prognozele care indică un curs de 5 lei/euro şi a asigurat populaţia că banca centrală nu va permite o asemenea situaţie. Află aici mai multe despre eveoluţia cursului valutar.

CITEȘTE ȘI Cursul valutar: 5 lei/euro, în curând, indiferent de evoluţia Zonei euro

 

25 June 2012