Creditul Prima Casă este unul dintre cele mai avantajoase împrumuturi în momentul de faţă. Dar nu toată lumea poate beneficia de avantajele acestui credit. Pentru a-i atrage pe cei care nu se încadrează în programul guvernamental, băncile au scos pe piaţă credite ce au costuri asemănătoare.

30544-euro-tax.jpgAvansul de doar 5% este marele avantaj al creditelor Prima Casă. Mulţi tineri şi-ar permite să susţină o rată lunară de câteva sute de euro, dar puţini pot veni cu un avans de 25% din valoarea locuinţei, cât cer, în general, băncile în cazul unui credit standard. Dobânda reprezintă un alt atu al creditului Prima Casă.

Cererea pentru împrumuturile garantate de stat a fost mare, iar acest lucru a dat o gură de oxigen pieţei imobiliare. Văzând succesul de care se bucură împrumuturile Prima Casă, băncile au început să scoată produse asemănătoare care se adresează tuturor clienţilor. Aşa se face că în prezent, costurile celor mai bune oferte de credite standard din piaţă se apropie de nivelul Prima Casă. Băncile au adus modificări în ofertele lor şi la capitolul avans, acesta poate ajunge până la 15% în anumite condiţii. 

Cei care vor contracta un credit Prima Casa vor plăti în prezent o dobândă anuală efectivă ce variază între 4,7% şi a4,9% în funcţie de bancă.

Costurile nu pot varia decât marginal deoarece există o limită maximă a marjei peste Euribor impusă de stat, iar băncile au preferat să împingă costurile către limita de sus. Pe de altă parte, în ceea ce priveşte creditele standard, nu există restricţii privind nivelul costurilor. Ofertele băncilor pornesc de la un preţ uşor mai mare decât în cazul Prima Casă. Astfel, cel mai ieftin credit imobiliar standard de pe piaţă are o DAE de aproximativ 5,2%, în timp ce cea mai scumpa oferta are un DAE de 9,3%” notează Alexandra Popa specialist financiar conso.ro. 

Într-o perioadă extrem de delicată precum cea pe care o traversăm acum, băncile sunt foarte atente la banii pe care îi împrumută. Astăzi, este cu mult mai greu să obţii un credit decât era acum cinci ani, de exemplu. În plus, ofertele ieftine nu sunt pentru toată lumea, în general, de ele beneficiază clienţii premium, care se încadrează într-o clasă cu risc mic. 

Un exemplu concret, oferta de credit imobiliar standard cu DAE de 5,2% poate fi accesată doar de clienţii care au venituri minime pe familie de 8.000 lei dacă locuiesc în Bucureşti şi de 6.000 lei pentru cei care stau în restul ţării. 

Solicitanţii care sunt plătiţi în euro sau au salariul indexat în moneda europeană pot veni cu un avans mai mic din valoarea proprietăţii pe care intenţionează să o cumpere. Conform noilor reglementări impuse de Banca Naţională , in cazul acestor clienţi avansul minim solicitat de bancă este de 20%, faţă de 25% cât este în cazul celor care doresc credite în valută, dar sunt plătiţi în lei.

Creditele în euro sunt în continuare cele mai ieftine

Creditele în euro au fost mereu mai ieftine decât cele în lei, dar nu trebuie uitat riscul valutar. Ratele lunare depind în mod direct de evoluţia cursului euro-leu.

La aceasta se adaugă şi raportarea dobânzilor în funcţie de Euribor, aflat în prezent la minime istorice. În momentul în care acesta va reveni pe creştere, clienţii vor cunoaşte o majorare automată a dobânzii şi implicit a ratei lunare” completează Alexandra Popa.

Clienţii care doresc să elimine riscul valutar pot alege un credit în moneda naţională, dar vor plăti dobânzi mai mari cu câteva puncte procentuale. Creditul în lei are însă un avantaj important, avansul minim solicitat este de 15%. 

În cazul creditelor Prima Casă, băncile au fost mai flexibile în ceea ce priveşte costurile. Nivelul DAE porneşte de la 7,3% şi ajunge pana la 9,3%.

Nivelul mediul al DAE în cazul creditelor standard este de 10%. Cea mai ieftină ofertă porneşte de la un DAE de 6,9% şi sare de 12%. 

CITEȘTE ȘI: Băncile îşi schimbă politica de creditare. Nu vor să mai acorde împrumuturi în euro

 

30 May 2013