În vremuri dificile din punct de vedere economic, românii au renunţat la creditele clasice şi au migrat în masă către nişte împrumuturi mai sigure. Împrumuturi care nu sunt afectate de riscul valutar, cu dobânzi care nu fluctuează şi rate fixe pe toată perioada contractului. Împinşi de criză, românii au început să înţeleagă sistemul de economisire-creditare. Iar în acest context, singurele două bănci din România care acordă aceste produse şi-au văzut afacerile crescând cu câteva zeci de procente.

29940-ajutorul-de-100.jpgSistemul de economisire-creditare se adresează celor care au în plan să îşi cumpere, construiască sau să îşi renoveze locuinţa. Modul de funcţionare este simplu: clientul depune o sumă oricât de mică, banca adaugă dobânda, iar statul adaugă anual 25% din suma economisită.

Sistemul nu a fost foarte popular în anii dinaintea crizei, însă acum, românii par să îi fi descoperit avantajele.

  • BCR Banca Pentru Locuinţe a atras anul trecut cu 63% mai multe depozite faţă de anul 2011, iar creditele atrase au fost de 11 ori mai mari, în acelaşi interval. Portofoliul de contracte de economisire-creditare a înregistrat o creştere de peste 20%
  • Similar, şi Raiffeisen Banca Pentru Locuinţe a atras cu 20% mai multe contracte de economisire-creditare,  faţă de 2011

„Sistemul de economisire-creditare este perceput de clienţi din ce în ce mai atractiv prin beneficiile cumulate ale etapelor sale, respectiv prin câştigurile obţinute în faza de economisire, dar şi de posibilitatea de a obţine un credit avantajos, în lei, cu dobândă mică şi fixă pe toată perioada derulării sale. Sistemul este foarte stabil, nu este afectat de riscul valutar, dobânzile nu fluctuează, ratele creditului sunt fixe pe toata perioada contractului, ceea ce constituie avantaje majore pentru românii care îşi fac planuri pe termen mai lung pentru îmbunătăţirea confortului locativ”, a declarat Carmen Schuster, Vicepreşedinte BCR Banca pentru Locuinţe.

80% dintre români vor să îşi modernizeze locuinţa în următorii ani

Potrivit studiilor făcute de aceste două bănci, singurele care oferă acest produs în România, 80% dintre români intenţionează să-şi îmbunătăţească locuinţa în următorii cinci ani. Renovarea şi planurile pentru izolare termică sunt primele opţiuni pentru planurile urgente ale românilor, urmate de schimbarea instalaţiilor sanitare/electrice şi de instalarea unei centrale termice.

„Semnalele din piaţă şi rezultatele noastre ne confirmă că din ce în ce mai mulţi români preferă să economisească şi să ia credite în monedă naţională. Datorită condiţiilor de creditare pe care le oferim (dobâzi mici şi fixe), solicitările de credite în lei au crescut anul trecut şi sunt în continuă creştere. Clienţii îşi finanţează proiectele locative cu creditele de la noi, indiferent că e vorba de schimbarea instalaţiilor sanitare, a acoperişului sau achiziţia unui apartament ori construcţia unei case”, a spus Aurelia Cionga, preşedintele Raiffeisen Banca Pentru Locuinţe.

Pentru a încuraja această tendinţă a românilor de a apela la produsele de economisire-creditare, cele două bănci au început să reducă din costurile pe care le aplicau până acum. BCR Banca pentru Locuinţe a redus comisionul de administrare a creditelor de la 0,15% la 0,05% şi ambele bănci au comision zero la acordarea creditului şi analiza dosarului.

Clienţii care încheie un contract de economisire-creditare au ulterior posibilitatea accesării unui credit cu dobândă fixă care poate ajunge la 7% pe an, în funcţie de produsul ales. Anual, clienţii primesc o primă de stat de 25%, dar maximum 250 de euro, la care se adaugă dobânda băncii.

CITEȘTE ȘI: Cum să îţi renovezi casa cu bani de la stat

 

17 April 2013