Proprietarii români îşi supraevaluează locuinţele într-o proporţie covârşitoare de 90% şi ajung să regrete când este prea târziu, spun specialiştii. Cei care au cumpărat o locuinţă după începerea crizei de pe piaţa imobiliară sunt mai nerealişti decât ceilalţi, arată statisticile. Însă prin stabilirea unui preţ iniţial prea mare, nu are de pierdut doar vânzătorul.

31336-market-report.jpgNumărul proprietăţilor scoase la vânzare este în continuare ridicat, deşi există cerere. Cumpărătorii au depăşit cea mai grea perioadă şi îşi arată din nou interesul pentru achiziţiile imobiliare, însă nu mai vor să plătească sume uriaşe pentru produse care nu-şi demonstrează valoarea. Specialiştii şi clienţii dispuşi să investească se plâng la unison de faptul că cei mai mulţi proprietari sunt nerealist de optimişti şi cer considerabil mai mult decât au şanse să primească.

„Proprietarii români îşi supraevaluează locuinţele într-o proporţie covârşitoare de 90% şi ajung să regrete când este prea târziu. Ofertele se demonetizează rapid, iar proprietăţile scoase la vânzare cu un preţ prea mare sunt trecute cu vederea de către potenţialii clienţi, chiar dacă preţul este corectat ulterior. Într-o perioadă în care numărul ofertelor este foarte mare, cumpărătorii se orientează către proprietăţile poziţionate corect, nu pierd vremea cu anunţurile nerealiste”, atenţioneză Mihaela Alexandroiu, consultant imobiliar în cadrul Re/Max Bastion.

RECOMANDARE Ştii cât mai valorează locuinţa pe care o deţii? Cum îţi evaluezi proprietatea singur, dar corect?

Proprietarii care au cumpărat o locuinţă după începerea crizei de pe piaţa imobiliară sunt mai nerealişti decât ceilalţi, deorece au impresia că au reuşit să negocieze foarte bine, arată statisticile. Pe de altă parte, cei mai conectaţi la realitatea imobiliară rămân cei care au achiziţionat o proprietate în perioada în care preţurile urcau cu repeziciune.

„Clienţii care au achiziţionat o proprietate după începerea crizei au pretenţii mai mari decât restul – aceştia fixează un preţ cu 14% mai mare decât media. Cei care au cumpărat înainte ca preţurile să explodeze îşi supraevaluează locuinţele cu 12%. Oarecum surprinzător, cei mai realişti sunt proprietarii care şi-au achiziţionat locuinţa în timpul bulei imobiliare, stabilind un preţ cu 9% peste valoarea de piaţă”, se arată într-un studiu recent al portalului imobiliar american Zillow.

Preţul iniţial exagerat afectează atât vânzătorul, dar şi clientul sau agentul imobiliar

Vânzătorul poate fixa orice preţ iniţial doreşte, iar dacă nu apare niciun client, preţul poate coborî oricând. Unii proprietari care folosesc o astfel de tactică au noroc şi reuşesc să încaseze o sumă mulţumitoare de bani. Însă specialiştii susţin că stabilirea unui preţ prea mare implică anumite riscuri, pentru cei mai mulţi dintre vânzători.

  • Agenţii reacţionează – consultanţii imobiliari nu vor să promoveze proprietăţile cu şanse mici de vânzare. Chiar dacă un preţ mai ridicat duce la un comision mai mare, agenţii preferă să se ocupe de mai multe proprietăţi în timpul alocat uneia singure, ajungând la final la un câştig mai mare
  • Cumpărătorii se reorientează – clienţii cărora le place proprietatea, dar o găsesc inaccesibilă din punct de vedere financiar, reuşesc rapid să găsească ceva similar. Până când va fi coborât preţul, se va pierde un potenţial cumpărător
  • Proprietarul poate avea de pierdut la final, chiar dacă reuşeşte să obţină preţul iniţial – cei mai mulţi proprietari îşi vând locuinţa deoarece au găsit alta, de obicei mai mare şi mai frumoasă. Însă dacă aşteaptă prea mult, există riscul ca noul cămin să fie vândut altcuiva

„Vânzătorii au impresia că este în interesul agentului imobiliar să coboare preţul, deşi nu este aşa. Principalul interes este al vânzătorului, de a vinde proprietatea. Un preţ prea ridicat îl defavorizează mai întâi pe vânzător şi abia apoi pe agentul imobiliar. Acesta din urmă nu pierde numai timp şi deci bani, ci îi este afectată şi credibilitatea în piaţă”, subliniază reprezentantul Re/Max Bastion.

Străinii îşi scot proprietăţile la vânzare chiar şi cu 1-2% sub preţul pieţei

Clienţii străini care deţin proprietăţi la noi în ţară înţeleg cel mai bine poziţionarea corectă încă de la început, susţin specialiştii. Deşi aceştia sunt extrem de pretenţioşi din punct de vedere al serviciilor, în acelaşi timp sunt avizaţi, înţeleg foarte clar rolul agentului şi cer un preţ cât mai aproape de realitate, spre deosebire de vânzătorii români, care nu sunt foarte receptivi la sugestiile altora, spun consultanţii imobiliari.

„Proprietarii străini care doresc să vândă sunt, în general, oameni conectaţi la piaţa imobiliară, cu mai multe cunoştinţe. Ei au mai trecut prin crize imobiliare şi sunt mult mai educaţi în ceea ce priveşte urcarea şi coborârea unui preţ, astfel încât cei care au proprietăţi pe piaţă şi vor să le vândă se poziţionează chiar cu 1-2% sub preţul pieţei. De obicei, timpul nu lucrează în favoarea lor şi atunci sunt mai sensibili”, declară Robert Dobrescu, manager Nobila Casa Răsăriteană.

Stabilirea unui preţ corect este la limita dintre ştiinţă şi artă, proces în care agentul imobiliar joacă un rol foarte important. În urma colaborării cu un profesionist, clientul nu numai că este asistat pe parcursul întregului proces, însă beneficiază de informaţii la care nu ar avea altfel acces – analiza comparativă de piaţă arată ce proprietăţi cu caracteristici similare sunt în zonă, care este preţul de vânzare al locuinţelor asemănătoare din apropiere sau detalii despre proprietăţile vândute recent.

AFLĂ AICI Cum recunoşti un agent imobiliar de încredere? Colaborarea cu un profesionist este cheia succesului într-o tranzacţie

 

19 August 2013