Directoarea departamentului de imobiliare şi construcţii din cadrul Deloitte România traversează declinul pieţei autohtone cu zâmbetul pe buze. Se află în cel mai bun loc pentru dezvoltarea sa profesională.

Catherine Martin identifică primele semnale de stabilizareCatherine Martin crede că, într-o anumită măsură, ce a fost mai rău a trecut. În opinia sa, piaţa locală se află la începutul procesului de stabilizare.

Lucrează în imobiliare de 14 ani de zile şi nu se imaginează optând prea curând pentru un alt domeniu. Are experienţa profesională a crizei imobiliare din Franţa, la mijlocul anilor 1990, dar şi pe cea a boom-ului din Belgia anilor 2000.

De la începutul anului trecut, lucrează în cadrul Deloitte România, unde se ocupă cu dezvoltarea departamentului responsabil cu două dintre domeniile cele mai afectate de criză: imobiliare şi construcţii.

Decizia de a se muta în România pentru a-şi dezvolta cariera în real estate era cât se poate de firească la vremea respectivă. Imobiliarul autohton părea să se fi înscris pentru o bună bucată de vreme pe o direcţie ascendentă.

„A fost cea mai grea decizie pe care am luat-o în viaţa mea. Nu o regret, pentru că, din punct de vedere profesional, aceasta este o piaţă interesantă", spune Catherine Martin.

Următorul pas: profesionalizarea

Un an şi jumătate după ce a venit aici, lucrurile au evoluat rapid. Şi contrar aşteptărilor multora. Tranzacţiile au îngheţat, preţurile au scăzut, aparent fără un ecou real în piaţă. Din destinaţia predilectă pentru oamenii de afaceri, România s-a transformat, din nou, în Cenuşăreasă. Aşa că, pe tot parcursul discuţiei cu Catherine Martin, o întrebare pluteşte discret în aer: de ce se află încă aici? Apoi, în succesiune firească, o alta: de ce acum? Răspunde zâmbind, cu o voce calmă, aparent imperturbabilă.

„Nu sunt dezamăgită. Am venit aici pentru potenţialul pieţei şi cred că există multe provocări foarte interesante", ne asigură. România este, pentru moment, un loc care o fascinează din punct de vedere profesional.

Simte că aici poate aduce servicii cu adevărat de valoare clienţilor săi. „Este un moment foarte interesant să te afli aici, se întâmplă o mulţime de lucruri. Poate că nu au loc tranzacţii, însă există încă oameni motivaţi să dezvolte proiecte", adaugă. Crede că piaţa trece momentan printr-un proces de dezvoltare, chiar dacă nu în sensul devenit obişnuit până acum. „Este timpul pentru profesionalizarea pieţei.

Când am venit aici, la începutul lui 2008, era foarte dificil să convingi oamenii că au nevoie de consultanţă, pentru că se descurcau bine şi nu vedeau valoarea adăugată a acestor servicii. Acum o văd. Acesta este un avantaj pentru noi", subli­niază reprezentanta Deloitte.

Şi totuşi... se mişcă!

Din punctul de vedere al evoluţiei pieţei în perioada următoare, reprezentanta Deloitte se menţine optimistă. „Oamenii se pot plânge, însă adevărul este că lucrurile se mişcă", spune ea. Are o perspectivă diferită asupra pieţei la ora actuală, dat fiind că vorbeşte de pe poziţia cuiva care a activat pe o piaţă matură precum cea franceză.

„Am trecut prin nişte crize în imobiliare, aşa că nu sunt descurajată de ele. Am lucrat 14 ani în domeniul acesta şi am avut întotdeauna o slujbă", afirmă, sigură pe sine. Recunoaşte însă că recesiunea actuală are un impact foarte mare asupra psihologiei jucătorilor din piaţă, fie ei cumpărători sau vânzători. Ideea generală de acum, că totul este mohorât, nu ajută la depăşirea acestei perioade. Este imperios necesar ca oamenii să-şi schimbe modul de a vedea lucrurile.

Pentru Catherine Martin, faptul că lucrurile vor reintra pe făgaşul normal este o certitudine. „Cred că ne aflăm la începutul perioadei de stabilizare a pieţei", afirmă ea. În momentul de faţă, există două tipuri de dezvoltatori, argumentează. Sunt, pe de o parte, cei presaţi de faptul că trebuie să restituie împrumuturile la bănci.

Aceştia ar putea să scadă preţurile la apartamentele pe care le au deja în construcţie, pentru a putea vinde. Pe de altă parte însă, cea mai mare parte a dezvoltatorilor au decis să-şi amâne proiectele deja anunţate. Acest fapt va duce la o încetinire semnificativă a ritmului livrărilor de locuinţe noi în 2009 şi 2010.

Supravieţuirea celui mai adaptabil

Reprezentanta Deloitte recunoaşte că, în momentul de faţă, România suferă mult mai mult impactul crizei în comparaţie cu ţările vest europene. În alte pieţe mai mature, preţurile au scăzut, însă nu atât de mult ca aici. Aceasta precizează însă că România este încă o piaţă în curs de dezvoltare, în care nu au existat, până acum, achiziţii sau preluări majore de portofolii.

Martin crede că un astfel de moment va veni cu siguranţă. Vor exista jucători interesaţi să facă achiziţii majore pe piaţa autohtonă, pentru că acum sunt şi o mulţime de proprietăţi de calitate gata să fie vândute.

Până de curând, a fost foarte dificil pentru investitorii majori să intre pe piaţa românească, pentru simplul motiv că nu existau destule proprietăţi. Mulţi au fost nevoiţi să achiziţioneze încă din stadiul de proiect, deşi acesta nu era tiparul lor de business, doar pentru că au văzut potenţialul pieţei.

Acum, România începe să aibă mai multe proprietăţi generatoare de venit. Aşa că reprezintă o destinaţie chiar mai interesantă decât până acum. Motivul pentru care deocamdată nu se văd mişcări majore în piaţă este că, pentru moment, investitorii străini au şansa de a investi, la acelaşi randament ca şi aici, într-o piaţă vestică, unde riscurile sunt mult mai scăzute.

Sursa

9 June 2009