In timp ce nemtii, olandezii sau francezii raman majoritatea chiriasi,

Speriati de pretul inchirierii, 90% dintre romani au ajuns proprietariIn piata rezidentiala, paradoxul numarului mare de proprietari pe care il inregistreaza in prezent Romania, comparativ cu alte tari UE, este unul invers proportional cu performanta economica.

Mobilitatea fortei de munca, regulile stricte ce vizeaza respectul fata de proprietate si o lege a chiriasului bine conturata pot fi considerate principalele motive pentru un procent scazut al numarului de proprietari, inregistrat in tarile dezvoltate.     

Romania ramane cu cea mai mare rata de proprietari din Europa, fiind depasita la acest capitol doar de Albania, numarul acestora intrecand astazi procentul de 90%, in timp ce tari puternic dezvoltate eco­nomic, precum Germania, Franta sau Olanda, se afla in coada acestui cla­sament, procentul dintre proprietari si chiriasi fiind in aceste tari de apro­ximativ 50%. Daca in tara noastra fondul total locativ inregistreaza cam 8,2 milioane de unitati, din care 80% reprezinta cladirile vechi, doar aproximativ 900.000 de locuinte sunt destinate inchirierilor.

Romanii isi ingroapa banii in caramizi


Potrivit analistilor imobiliari, sim­tul dezvoltat al proprietatii la romani a fost stimulat in principal de eco­nomia postdecembrista, care a dat po­sibi­li­tatea achizitionarii pe bani putini, a tuturor apartamentelor construite in epoca ceausista. Pe de alta parte, stu­diile de piata arata ca romanii prefera sa-si ingroape banii in proprietati imobiliare, lipsa unei legi care sa ofere protectie chiriasilor, dar si chiriile prac­ticate, extrem de mari, in comparatie cu veniturile, fiind prin­cipalele cauze.

„Romanii prefera sa-si ingroape banii in caramizi, indiferent de efortul financiar la care se expun, in ideea ca este o in­ves­titie sigura si peste 30 de ani, uitand insa de faptul ca perioada de garantie a unei locuinte, spre exemplu in Ame­rica, nu depa­seste 25 de ani", declara Ioan Pop, ma­nager general al compa­niei imobiliare Impact Developer&Con­tractor.

Potrivit acestuia, „la romani, caramizile au o valoare mult mai mare decat banul in sine, in detrimentul unui mecanism economico-financiar solid practicat in tarile civilizate, unde circulatia banilor si nu ingroparea lor in proprietati imobiliare conduce la dezvoltarea sta­tului respectiv".

14 septembrie 2009