În momentul în care piața este jos, iar prețul apartamentelor a scăzut suficient de mult încât achiziția să pară o idee bună, cei mai mulți clienți de imobiliare încep să gândească pe același tipar cu investitorii. Iar cea mai simplă investiție, pentru o persoană care nu a mai făcut afaceri imobiliare, este achiziția pentru închiriere. Cât de complex și cât de rentabil este acest proces? De cele mai multe ori, decizia de a cumpăra pentru a închiria se dovedește a fi profitabilă. Există însă câteva condiții pe care proprietarul trebuie să le înțeleagă, precum și un set de riscuri pe care acesta trebuie să și le asume.

38182-inchiriere.jpgCumpărarea unei locuințe într-o perioadă în care prețurile sunt jos se poate dovedi o investiție înțeleaptă. Calculele sunt simple: să plasezi banii într-o proprietate este, de cele mai multe ori, mai rentabil decât un depozit bancar.

Dobânzile au ajuns să decimeze economiile clienților care își țin banii în bancă, motiv pentru care oamenii vin la noi să îi sfătuim ce să facă în așa fel încât economiile să le sporească. Soluțiile sunt personalizate pentru fiecare caz în parte, dar chiar și cei care adună economiile vechi cu un credit ipotecar nou, pentru a cumpăra un apartament, pot face o afacere mai bună decât dacă își lasă banii în depozite”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Marian Tomescu, consilier financiar VPM Private Investor.

Creditele sunt mai ieftine, iar depozitele mai neprofitabile

Banca Națională a României a pus la cale un demers prin care să facă depozitele mai atractive, iar deciziile de politică monetară au reușit să facă creditele mai ieftine. Partea mai puțin plăcută a acestor schimbări este aceea că depozitele au devenit de-a dreptul neprofitabile. În aceste condiții, clienții care vor să își țină banii în bancă se gândesc de două ori înainte să facă acest lucru.

Pentru un client care economisește 65.000 de lei, un depozit cu o dobândă de 1,8% pe an îi asigură un câștig de aproximativ 1.000 de lei/an. Dacă respectivul client ar folosi banii economisiți pentru a obține un credit din care să cumpere un apartament cu două camere pe care să îl închirieze ulterior, vorbim despre un câștig de peste 1.200 de lei pe lună. Din acești bani se scad ratele și impozitele, dar tot se ajunge la un câștig anual de 6.000 de lei”, explică Marian Tomescu.

Găsirea chiriașului perfect: soluția pentru a obține venituri stabile, fără bătăi de cap

Pentru clienții care au economisit sume mai mari sau chiar întreaga sumă necesară pentru a cumpăra un apartament cu banii jos, câștigul este cu atât mai mare. Aceste calcule sunt tentante, dar clienții trebuie să fie conștienți și de riscurile care pot apărea atunci când închiriezi un apartament.

Piața chiriilor este sezonieră, iar prețurile fluctuează considerabil de la trimestru la trimestru. Proprietarii care reușesc să găsească chiriași buni, care să dorească un contract pe termen lung, sunt norocoșii. Toți ceilalți proprietari trebuie să repare daune pe care chiriașii le-au făcut și pentru care nu își asumă răspunderea sau să se obișnuiască cu întârzieri la plată, sume incomplete sau chiar luni întregi neplătite. Tocmai de aceea, contractele sunt atât de utile pe acest segment de piață. Cu toate acestea, atât proprietarii cât și chiriașii fug de a semna un act oficial care să le ofere un cadrul legal”, explică pentru IMOPEDIA.ro Mihaela Toma, consilier financiar Normandia Finance Group.

Potrivit datelor Băncii Naționale, volumul total al depozitelor populației era de peste 140 de miliarde lei la jumătatea acestui an, în creștere cu 8% față de aceeași perioadă a anului precedent.
În privința creditelor pentru locuințe obținute în moneda națională, acestea au crescut cu 15%, până la 47 miliarde de lei.

CITEȘTE ȘI:

15 September 2015