Negocierea, sufletul comerţului! O vorbă pe care dezvoltatorii imobiliari au învăţat-o odată cu criza. Pe când piaţa imobiliară era pe val şi vânzările nu băteau pasul pe loc ca acum, pentru mulţi dezvoltatori negocierea era justificată doar dacă achiziţionai de la câteva apartamente în sus. Astăzi, nevoia de clienţi te învaţă să fii mai deschis.

În weekend-ul care abia s-a încheiat, am fost la TNI să vedem cât de mult se poate negocia preţul unei locuinţe. Cel mai mult am reuşit să negociem 23.000 Euro pentru un apartament cu trei camere în Voluntari. Am dat chiar peste dezvoltator. Întrebat dacă are oferte promoţionale pe perioada târgului, ne-a răspuns că nu a pregătit nimic special, dar că se poate încropi ceva la faţa locului. La prima strigarea voia să ne vândă un apartament cu trei camere la aproximativ 114.000 Euro.

"E cam mult. Nu am banii ăstia, nu mai putem negocia un pic. Am banii cash" - reporter.

"Plătiţi cu cash? Atunci vi-l pot lăsa la 95.000 Euro" - dezvoltator.

"Din păcate nici la această sumă nu mă pot încadra...Mai caut. Mulţumesc" - reporter.

"Cât sunteţi dispuşi să daţi?" - dezvoltator.

"90.000 Euro cu tot cu TVA" - reporter.

"Bine. Vă dau cartea mea de vizită şi ne auzim săptămâna viitoare" - dezvoltator.

Un alt stand, o nouă negociere. Pentru apartamentul dorit de noi nu a fost chip să obţinem nicio reducere. Dar dezvoltatorul nu ne-a lăsat să plecăm cu una cu două. Ne-a propus un alt apartament tot cu trei camere, ceva mai mic, şi a inclus în preţ şi un loc de parcare, care în mod normal se plătea. Pentru a ne arăta că lucrurile sunt cât se poate de serioase ne-a dat în scris cu semnătură, oferta făcută.

În lista de preţuri a unui dezvoltator din cartierul Drumul Taberei un apartament cu trei camere de circa 80 mp era 92.000 Euro. Am spus din start că nu avem toată suma.

"Veniţi săptămâna viitoare la noi şi discutăm"- reprezentant dezvoltator.

"Să înţeleg că e loc de negociere? Altfel, nu are niciun sens să ne pierdem vremea, nici eu nici, dvs. Eu nu am 92.000 Euro" - reporter.

"Dar cât aveţi?" reprezentant dezvoltator.

"În jur de 85.000 Euro cu tot cu actele pentru notar" -  reporter.

"Se poate ajunge acolo. Veniţi săptămâna viitoare la noi, mergem la vizionare şi discutăm mai multe" - reprezentant dezvoltator.

Metrul pătrat construit într-un ansamblu rezidenţial de vile situat pe Autostrada Bucureşti-Piteşti se vinde cu 700 Euro, pentru cine întreabă. Pentru cine vrea să cumpere preţul e altul! Reprezentantul de la stand ne-a oferit lejer o reducere de 7% şi ne-a asigurat că vom obţine şi mai mult de la directorul de vânzări, dacă suntem hotărârţi să cumpărăm.

În Baloteşti, pentru o vilă de circa 140 mp şi un teren de 250 mp am obţinut o reducere de 3000 Euro. La multe standuri, însă nu am putut negocia, şi asta nu pentru că nu era loc, ci pentru că nu am avut cu cine.

 

 

 

 

17 May 2010