Variaţiile cursului valutar sunt poate cel mai puternic motiv de îngrijorare pentru cei care au credite în euro, eventual cu dobândă variabilă şi semnate în vremurile în care cursul abia dacă trecea de 3 lei/euro. Pentru această categorie de clienţi, ratele lunare din ultimii ani s-au transformat într-o povară greu de dus, mulţi dintre ei ajungând la executare silită. Dar cât de mult din responsabilitate o poartă cursul valutar şi cât de mult ceilalţi factori economici?

24875-balanta.jpgCreşterea cursului de schimb este absolut inofensivă pentru o anumită categorie de clienţi bancari: cei care vor să contracteze un credit acum. Aceştia analizează piaţa atent înainte să apeleze la bănci, ştiu exact ce înseamnă fluctuaţiile valutare, chiar şi indicii interbancari precum Euribor sau Robor le sunt cunoscuţi. Aceşti clienţi ştiu exact ce fel de împrumut vor şi care sunt responsabilităţile pe care şi le asumă şi nu se tem de ce urmează.

Se observă o creştere a împrumuturilor de nevoi personale simple, în monedă naţională (fiind preferată de către client dobânda fixă), iar în cazul creditelor cu garanţii, valuta preferată fiind euro – clienţii pot să se îndatoreze mai mult în euro decat în lei. De asemenea, cheltuielile privitoare la plata ratei sunt mai mici”, spune Vlad Ardeleanu, senior broker AV Brokers.

Cele mai multe probleme sunt în cazul celor care au luat credite înainte de criză

La fel de lejeră este sitaţia şi pentru cei care au contractat credite în perioada dinaintea crizei. Atunci, împrumuturile se acordau uşor, fără prea multe precauţii. Nici banca, nici clienţii nu erau interesaţi de riscuri, iar ipoteza în care împrumutatul ar putea ajunge în situaţia în care nu şi-ar mai putea plăti ratele era inacceptabilă. Tocmai de aceea, creditele cu dobânza variabilă erau privite mai degrabă ca un avantaj decât ca un pericol, iar mulţi clienţi bancari au semnat pentru acest tip ce credit. Astăzi, fiecare creştere a cursului înseamnă pentru ei un nou motiv de îngrijorare.

Orientativ, un credit de Prima Casă în valoare de 38.000 euro, cu rata de 207 euro, în luna mai 2011 însemna 844.56 ron, iar în momentul de faţă, 919.08 ron – este foarte important de precizat ca sunt folosite cotaţii BNR”, continuă oficialul AV Brokers.

Tot ceea ce scade va şi creşte, până la urmă. Inclusiv cursul valutar

Dar valoarea cursului BNR nu este atât de periculoasă pe cât ar putea fi valoarea cursului intern al băncilor.

Este normal ca la o rată să existe variaţii, fie că este fixă pe toată perioada creditării, sau variabilă. Contează tipul de produs ce este deţinut de către clienţi, valoarea valutei la cursul băncii unde este creditul – este foarte important, deoarece există bănci ce practica un curs valutar favorabil pentru euro: un împrumutat plăteşte de multe ori în lei valoarea ratei, practic el cumpără moneda europeană de la banca respectivă”, arată Vlad Ardeleanu.

Dincolo de toate obstacolele, o singură consolare există pentru cei care au credite semnate în euro în perioada de dinaintea crizei: moneda europeană este una dintre cele mai bune alegeri, la nivel de siguranţă.  

Euro este mai puternic/stabil decât alte valute de genul francilor elveţieni sau dolarilor americani. În momentul de faţă, euro este susţinut la anumite niveluri din numeroase motive. Informaţiile greşit percepute crează panică. Din istorie am învăţat că tot ceea ce scade, eventual va creşte şi invers. Echilibrul este un lucru greu de obtinut.”, conchide reprezentantul AV Brokers.

CITEȘTE ȘI: Euro recapătă putere în faţa dolarului 

 

22 May 2012