Moneda europeană a reuşit să câştige un avans faţă de poziţia de minim istoric pe care o avea faţă de dolar. Astfel, euro şi-a revenit de la minimul ultimelor patru luni faţă de moneda europeană. Motivul pentru care acest lucru a fost posibil este legat de perspectiva ca Germania şi Franţa să acţioneze împreună pentru a menţine Grecia în Zona euro.

24809-euro_bancnote.pngDorinţa investitorilor de a salva Zona euro se regăseşte în mod direct în cursul valutar. Astfel, un singur mesaj încurajator, cum este acela că Germania şi Franţa vor lupta împreună pentru revenirea Greciei, a fost de natură să propulseze moneda europeană peste nivelul de minin al ultimelor patru luni, faţă de dolar.

Totuşi, presiunile asupra cursului se menţin din cauză că investitorii nu sunt convinşi că statul elen nu va urma un traseu propriu.

Problemele fundamentale rămân, deci euro nu s-a stabilizat

Euro a scăzut la 1,2679 dolari pe unitate în prima parte a tranzacţiilor de miercuri din cauza incertitudinilor politice din Grecia, dar ulterior şi-a revenit, fiind tranzacţionat în creştere cu 0,1%, la 1,2745 dolari pe unitate. Totuşi, o creştere atât de fragilă nu este neapărat şi începutul unui trend. Analiştii sunt de părere că euro este marcat de aceleaşi probleme fundamentale care i-au provocat declinul în ultimele luni.

Oficialii europeni vor ca Grecia să rămână în Zona euro şi vor oferi sprijin, dar liderii eleni spun multe lucruri diferite, iar organizarea unor noi alegeri nu este surprinzătoare", a declarat Eric Viloria, analist la Forex.com.

Liderii politici eleni se întâlnesc miercuri pentru formarea unui guvern interimar care să organizeze noi alegeri, probabil la jumătatea lunii iunie, după eşecul discuţiilor de ultim moment pentru formarea unui guvern tehnocrat. Investitorii se tem de impactul unei ieşiri a Greciei din zona euro asupra Spaniei şi Italiei, ceea ce a mărit cererea pentru dolari şi yeni în ultimele luni, considerate plasamente sigure.

CITEȘTE ȘI Panică financiară: grecii au retras din bănci peste 700 milioane de euro într-o zi.

 

17 May 2012