Preţul atractiv al unei proprietăţi pe lângă Bucureşti nu mai este un atu dacă vă mutaţi într-o zonă unde au loc spargeri dese de locuinţe şi riscaţi să aveţi frecvent neplăceri. Dacă doriţi să vă mutaţi din Bucureştiul aglomerat şi plin de praf la o casă în jurul oraşului, trebuie să luaţi în calcul şi siguranţa zonei.

sursa:evz.roDe aceea, este bine ca înainte să faceţi acest pas să întrebaţi la poliţia locală câte spargeri de locuinţe au avut loc şi cum vă puteţi proteja de un asemenea incident. Asiguraţi-vă şi că firmele de securitate oferă servicii pentru zona în care vreţi să vă mutaţi.

Cu cât sunteţi mai departe de Bucureşti, cu atât aria de intervenţie a acestor companii se restrânge, din cauza numărului redus de clienţi, dar şi a imposibilităţii de a ajunge în timp de 10 minute la locul faptei.

Pantelimon, cu cele mai multe spargeri

  • Potrivit datelor primite de la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Ilfov, în cursul lunilor ianuarie şi februarie 2010, la nivelul unităţii au fost sesizate 239 de infracţiuni de furt din locuinţă, faţă de cele 270 de spargeri sesizate în aceeaşi perioadă din 2009.
  • Cele mai multe astfel de infracţiuni au fost semnalate în zona Pantelimon, care cuprinde şi localităţile Brăneşti, Cernica, Dobroeşti.
  • Cele mai sigure zone ar în jurul localităţilor Snagov şi Otopeni, cu câte 14 astfel de incidente.

Dacă găsiţi o firmă de pază care să acopere zona în care aţi ales să vă mutaţi, instalarea unui sistem de securitate va costa ceva la început, în funcţie de companie.

Pentru protecţia casei, este suficientă instalarea unui sistem de avertizare efracţie. Costurile variază în funcţie de elementele sistemului (cu fir şi fără fir), alese în funcţie de spaţiul protejat, cât şi de numărul de elemente de detecţie (senzori de mişcare, de geam spart, detectori de gaz, de temperatură, de fum, inundaţie etc.), costurile fiind cuprinse între 220 de euro şi 1.500 de euro, fără TVA", ne-au declarat reprezentanţii companiei G4S.

După conectarea sistemului la dispecerat, clientul va plăti un abonament lunar, calculat în funcţie de localizare, şi care, în principiu, este de 75-150 lei. Persoanele din casă pot avea o mică telecomandă tip breloc, cu care ajutorul căreia pot chema silenţios o echipă de intervenţie dacă se simt în pericol. La Carpat Guard, preţul abonamentului lunar pentru serviciile de monitorizare este, de regulă, 100 lei.

SFATURI

IPJ Ilfov: paza bună trece primejdia rea

Pentru prevenirea furturilor din locuinţe, reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Ilfov le recomandă cetăţenilor:

  • să-şi protejeze ferestrele cu grilaje metalice (în special cei care locuiesc în zone în care s-au mai petrecut asemenea fapte)
  • să nu divulge oricui date despre programul lor
  • să nu păstreze în casă sume importante de bani şi, mai ales, să nu facă public faptul că în casă deţin sume mari de bani sau alte valori
  • să folosească încuietori cât mai solide, atât pe verticală, cât şi pe orizontală
  • să nu invite persoane necunoscute în casă.
  • în cazul în care pierd cheile, să ia măsuri urgente de schimbare a sistemelor de închidere/asigurare a locuinţei
  • să lase o lumină aprinsă sau un aparat de radio în funcţiune, atunci când părăsesc locuinţa pe timpul nopţii, iar, dacă au posibilitatea, să instaleze sisteme de alarmă antiefracţie conectate la dispeceratul unei firme de specialitate.

Poliţia efectuează activităţi de patrulare, cu preponderenţă pe timp de noapte, în zonele cu risc criminogen ridicat şi în funcţie de personalul disponibil.


Sursa

18 March 2010