Confortul este taxat drept lux, iar clienţii care doresc să îşi cumpere o a doua locuinţă simt acest lucru în mod direct atunci când încep să prospecteze piaţa. Proprietarii caselor de vacanţă nu sunt dispuşi să vândă la preţuri conforme cu criza, nu negociază, ba în unele cazuri chiar au început să scumpească simţitor proprietăţile. Un buget decent pentru a cumpăra o casă de vacanţă se situează în jurul valorii de 100.000 euro.

26152-75_1.jpgZonele Prahova şi Braşov au fost întotdeauna cele mai apreciate de cei care aleg să cumpere a doua proprietate. Spre deosebire de litoral, la munte poţi merge tot timpul anului, iar investiţia se poate recupera rapid dacă proprietarii sunt de acord să îşi închirieze proprietatea.

„În general, în momentul în care îşi cumpără o casă de vacanţă, clienţii nu găzduiesc străini. Grupul de prieteni sau cunoştinţe le este suficient, chiar dacă aceştia plătesc cel mult o chirie modică. Puţini sunt cei care vor să îşi scoată casa la închiriat, de teamă să nu le fie devastată proprietatea, dar cei care îndrăznesc totuşi să facă acest pas, au încasări simţitoare de-a lungul anului”, spune Tudor Ilie, oficial Mireas Real Estate.

Ofertele bune stau puţin timp pe piaţă, clienţii trebuie să fie mereu atenţi

Anii de criză au fost văzuţi ca o oportunitate de către clienţii care căutau o casă de vacanţă. În condiţiile în care întreaga piaţă imobiliară s-a prăbuşit, aceştia se aşteptau să găseacă chilipiruri şi pe segmentul de care erau interesaţi. Totuşi, piaţa caselor de vacanţă a avut un comportament similar cu cel al locuinţelor de lux. Preţurile au scăzut greu iar proprietarii au preferat să amâne tranzacţia decât să facă o vânzare în dezavantajul lor.

„În ultimii ani, am avut clienţi care au ţinut permanent legătura cu noi, ne-au întrebat cum evoluează piaţa, ne-au dat un preţ la care vor să cumpere şi au aşteptat oferta potrivită. Foarte puţine din aceste cazuri s-au transformat în tranzacţii, foarte puţine oferte bune au apărut şi cum se anunţau, erau adjudecate”, spune Andrada Mateiuş, reprezentant Cosma Imob.

100.000 euro este un buget mic pentru o casă de vacanţă

Pentru a putea cumpăra o casă de vacanţă, clienţii trebuie să fie în continuare pregătiţi cu cel puţin 100.000 euro. Iar pentru această suma, ceea ce primesc este minimal.

„Casele de 100.000 euro sunt cele situate în zone mai puţin căutate, mai puţin dorite, departe de punctele de atracţie sau aflate într-o stare care cere investiţii ulterioare. Pentru a cumpăra o proprietate de calitate, clienţii ar trebui să aibă pregătit un buget de cel puţin 150.000-200.000 euro”, continuă Andrada Mateiuş.

Braşovul rămâne în topul preferinţelor pentru cei care caută o casă de vacanţă. Totuşi, mulţi renunţă la căutarea în această zonă, tocmai din cauza preţurilor. De altfel, de la începutul anului până acum chiar s-a simţit o creştere considerabilă a preţului, spun agenţii iomobiliari: până aproape de 15%.

„Când văd preţurile din Braşov, mulţi clienţi aleg să îşi continuare căutarea în Prahova, unde nu s-au înregistrat creşteri de preţ. De fapt, în Prahova chiar şi proprietarii sunt ceva mai flexibili, există o mică marjă de negociere, ceea ce nu găsim în Braşov”, arată Tudor Ilie.

Pe litoral, piaţa locuinţelor de vacanţă e reprezentată de apartamente

În Constanţa, piaţa caselor de vacanţă este încă la început. Mulţi clienţi preferă să închirieze, dată fiind perioada de doar câteva luni în care ar folosi o locuinţă la malul mării. Investitorii care vor să cumpere pentru a închiria îşi dau seama, după ce fac calculele, că ar avea nevoie de aproximativ 10 ani pentru a amortiza investiţia, situaţie care nu este tentantă pentru cei care vor rezultate pe termen scurt sau mediu. În plus, cele mai multe oferte sunt pentru apartamente. Suprafeţele de teren poziţionate convenabil faţă de plajă sunt ori inexistente, ori prea scumpe.

„Apartamentele de vacanţă au preţuri care pornesc de la 900 euro/mp, iar cea mai mică suprafaţă este de 73 mp. Pentru a stimula vânzarea, există şi posibilitatea folosirii unui sistem de rate la dezvoltator. Aşa am reuşit până acum să vinde 70% din locuinţe”, spun oficialii Mamaia Summerland.

Volumul este deci realizabil şi pe piaţa locuinţelor de vacanţă, cu condiţia să fie preţuri mici. Iar proprietarii de case nu sunt dispuşi să îşi vândă proprietăţile la preţuri de tip discount. Astfel, această piaţă rămâne una dedicată celor puţini care sunt dispuşi să plătească bine pentru confortul unei a doua locuinţe.

CITEȘTE ȘI Chiriile au atins cel mai de jos prag, din 2007 încoace. Ce a determinat acest lucru şi cât timp va dura?

 

29 August 2012