În urmă cu mulţi ani, casele de vacanţă erau rezervate numai familiilor extrem de bogate, cu numeroase proprietăţi, în diverse zone. În ultima decadă însă, s-a schimbat mult profilul clientului care isi cauta o casă de vacanţă. Mulţi români şi-au dorit o reşedinţă pentru concediu pe malul mării, au făcut eforturi financiare pentru a şi-o permite, astfel că numeroşi investitori au ridicat ansambluri rezidenţiale pe litoral, pentru a veni în întâmpinarea celor care vor să cumpere aici.

25586-dscn7010.jpgCei mai mulţi turişti şi clienţi optează pentru Mamaia, astfel că în nordul celei mai luxoase staţiuni de pe litoralul românesc s-au ridicat cele mai multe clădiri cu apartamente.

Cartiere întregi sau vile cu doar câteva apartamente, clădiri construite în Mamaia sau la intrarea în Năvodari, în plin sezon toate sunt ocupate fie cu proprietarii veniţi să se bucure de investiţie, fie cu turişti care au închiriat de la dezvoltatori sau investitori.

Apartamentul de vacanţă te scuteşte de efortul de a căuta cazare şi poate aduce chiar şi profit

Unul dintre cele mai mari proiecte este „Mamaia Summerland”, amplasat la barierele dinspre Năvodari, un complex cu 15 clădiri, peste 400 unităţi locative. Clădirile au fost ridicate pentru a fi vândute, intenţie care se menţine, chiar dacă planurile s-au mai schimbat puţin pe drum. Aproape 70% dintre apartamente şi-au găsit un cumpărător, astfel că din 380 locuinţe, dezvoltatorul mai deţine 120 unităţi. Este vorba de apartamente cu două (de la 73 mp până la 110 mp) şi trei camere (de la 110 mp până la 160 mp), complet finisate, oferite „la cheie”.

„Preţul unui apartament începe de la 900 euro/mp (în cazul celor de la parter) şi ajunge la 1.000 euro/mp fără TVA pentru cele de la nivelurile superioare. Locuinţele pot fi cumpărate şi în rate, pe o perioadă de până la cinci ani”, arată reprezentantul Mamaia Summerland.

Sunt mulţi clienţi străini care achiziţionează locuinţe pe malul mării, dar majoritari rămân românii. Mulţi dintre cumpărători, români sau străini, iau aceste apartamente ca investiţie, în ideea de a le închiria ulterior. La un calcul simplist, proprietarii îşi amortizează investiţia în circa zece ani, după care rămân cu apartamentul, iar preocuparea de a aranja un loc de cazare pe perioada verii dispare pentru totdeauna.

Locuinţe de vânzare caută chiriaşi

Dacă înainte de criză, apartamentele noi din Mamaia îşi găseau rapid un nou proprietar, în ultimii ani cumpărătorii s-au mai rărit. Dar cum cerere va exista mereu pentru cea mai costisitoare staţiune românească, dezvoltatorii s-au reorientat rapid şi au început să închirieze locuinţele goale, transformându-le în aşa numitele „aparthoteluri” – apartamente închiriate în regim hotelier. Nici cartierul Mamaia Summerland nu face excepţie, iar reprezentanţii subliniază că preţul este negociabil în funcţie de perioada închiriată.

  • Apartament cu două camere – 80 euro/noapte (luni-vineri) şi 120 euro/noapte (sfârşit de săptămână)
  • Apartament cu trei camere – 100 euro/noapte (luni-vineri) şi 150 euro/noapte (sfârşit de săptămână)

„Pentru o lună întreagă, preţul de închiriere al unui apartament cu două camere este de 1.500 euro, iar al unui apartament cu trei camere de 2.000 euro. Există clienţi care închiriază pe toată perioada verii şi atunci facem discount-uri suplimentare”, exemplifică Cosmin Oprina, recepţioner în cadrul complexului.

Nu numai dezvoltatorii privaţi au observat potenţialul blocurilor cu apartamente de închiriat în regim hotelier, ci şi marile lanţuri de hoteluri. Un alt complex cu numeroase unităţi locative este Phoenicia Hotel & Resorts, amplasat pe plajă, la intrarea în Năvodari.

  • Studio sau apartament cu două camere – pentru luna iulie, pachetele pornesc de la 269 euro/3 nopţi şi ajung la 1.089 euro/14 nopţi
  • Apartament cu trei camere – pentru luna iulie, pachetele pornesc de la 315 euro/3 nopţi şi ajung la 1.254 euro/14 nopţi

Tarifele sunt pe pachete/persoană şi includ cazare, mic dejun şi masă de prânz, pe lângă facilităţile pe care le pune la dispoziţie complexul – terenuri de sport, locuri de joacă pentru copii, piscine, saună, sală de fitness şi altele.

Preţul exagerat al camerelor de hotel îi face chiar şi pe turiştii cu bani să închiriere o locuinţă

Locuinţele de închiriat par să aibă succes printre clienţi, chiar dacă este vorba de Mamaia, unde vin turiştii mai înstăriţi. Rata de ocupare a apartamentelor închiriate în regim hotelier este de aproape 100%, iar unele rezervări s-au făcut chiar şi înainte de 1 mai. Cu toate acestea, după cum o arată şi preţul de închiriere, nu este vorba de turişti care îşi cântăresc fiecare leu.

„Circa 20% dintre clienţi au închiriat un apartament pentru toată vara. Este vorba de familii înstărite de români, cu copii, care îşi aduc şi bonele (în general străine). Aceşti chiriaşi nu vin cu afaceri pe litoral, ci în concediu şi se orientează în general către locuinţele cu trei camere”, spune Cosmin Oprina.

Clienţi există şi în restul anului, nu numai vara. În extrasezon, locuinţele se închiriază în special studenţilor, cererea fiind ridicată mai ales din partea studenţilor străini – circa 60% din unităţile locative sunt ocupate de turci, greci sau arabi, veniţi la studii în Constanţa.

CITEȘTE ȘI În medie, opt bucureşteni achiziţionează lunar o casă de vacanţă pe Valea Prahovei

 

12 July 2012