O casă la curte sau un apartament la bloc? O întrebare pe care inevitabil ţi-o pui dacă răsfoieşti anunţurile imobiliare şi vezi, de exemplu, că în Otopeni, o casă nouă de 100 de mp, cu patru camere şi o curticică la fel de mare costă cât un apartament vechi în Militari, de 70 de mp, cu acelaşi număr de camere, adică 85.000 de euro. Tot la aceiaşi bani, şi tot în aceeaşi zonă din Bucureşti, Militari, am găsit o casă cu trei camere (suprafaţă utilă 60 de mp) şi o curte de 160 de mp.

Oferta de case este destul de bogată. Poţi găsi case pe care proprietarii vor să primească de la câteva zeci de mii de euro până la aproape zece milioane de euro, totul depinde de zonă şi confort.

Să începem însă cu zone şi preţuri ceva mai pământene. Sau mai bine să începem cu cea mai ieftină casă pe care am găsit-o noi la vânzare. Se află în Chitila, are trei camere (suprafaţă utilă 220 de mp) şi costă 33.000 de euro. Este o casă veche, dar are toate utilităţile de care aveţi nevoie.

Şi pentru că tot suntem la capitolul cea mai ieftină, curiozitatea ne-a împins să aflăm cât costă cea mai ieftină casă din centrul Capitalei. Răspunsul este 60.000 de euro! La acest preţ am găsit două: una în zona Moşilor, cu o suprafaţă de 45 de mp, iar alta pe Bulevardul Dacia cu o suprafaţă ceva mai mare de 55 de mp. În aceste zone, atenţie însă la actele de proprietate, pentru că există multe litigii.

Dacă aveţi în jur de 100.000 de euro puteţi cumpăra o casă în mai toate zonele de la periferia Capitalei (Antiaeriană, Militari, Pantelimon, Berceni, Giurgiului). sau cu renume mai prost (Rahova).  Sunt în general case mai vechi unde cumpărătorul trebuie să mai investească dacă vrea o casă renovată. Aceste case au cam trei-patru camere, dar nu sunt foarte spaţioase. Nici curţile nu sunt generoase. Putem spune că în total terenul nu depăşeşte 200 de mp. 

Dacă nu sunteţi legaţi de oraş, cu aceeaşi sumă găsiţi oferte mai bune în imediata apropiere a Capitalei. Chiar case noi la cheie, cu toate utilităţile şi curţi destul de mari, căci terenul nu mai este atât de scump ca cel din oraş.

Am selectat şi câteva oferte. La zece minute de cartierul Militari, în comuna Bacu, o casă nouă cu trei dormitoare, un living, două băi (suprafaţă construită 90 de mp) cu o curte de 360 de mp costă 98.000 de euro. În Măgurele, se vinde o vilă cu trei camere într-un duplex cu 75.000 de euro, în timp ce în comuna Berceni, pe o casă, parter cu mansardă, cu o suprafaţă utilă de 100 mp şi o curte de 150 mp, proprietarul vrea  70.000 de euro. Preţurile sunt mai bune, dar în afara Bucureştiului poate apărea problema transportului până în oraş.

Deja de la 125.000 de euro în sus, oferta este şi mai bogată. Sunt case şi în oraş, la 130.000-150.000 de euro, dar aici rămâne aceeaşi problemă curţile nu sunt prea mari, iar construcţiile sunt vechi. În schimb la banii aceştia, în apropierea Bucureştiului, casele au suprafeţe construite de peste 150 mp, iar curţile sar de 150-200 mp, în funcţie de zonă. În general, unde terenul este mai ieftin, şi curţile sunt mai generoase.

Pe măsură ce bugetul creşte, găsim anunţuri tot mai multe, zone tot mai bune şi evident, un confort tot mai mare. În localităţile de lângă Bucureşti, cu 250.000 de euro puteţi cumpăra vile care vă oferă tot confortul traiului la casă: camere spaţioase, moderne, curţi mari care permit lejer parcarea a două maşini. Dacă e să facem o comparaţie cu un apartament la bloc, am vedea că trei camere în zona Unirea, Dorobanţi sau Cişmigiu costă tot în jur de 250.000. Aşadar, o casă la curte sau un apartament la bloc?

Dar pentru că am început cu cea mai ieftină casă, e cazul să scriem şi despre cea mai scumpă pe care am găsit-o. Sunt, de fapt, cinci case, dacă le putem numi aşa. Şi costă, 9 milioane de euro! Fiecare! Prima în listă se află la două minute de Conservatorul Bucureşti, are 15 camere, demisol, parter, trei etaje şi mansardă, împreună fac 320 de mp utili într-o curte de 115 mp. O ofertă mai spaţioasă se află în Romană: tot atâtea camere dar cu o suprafaţă de aproape cinci ori mai mare (1454mp) şi o curtea de 490 mp. Vorbim de construcţie ridicată la sfârşitul sec XIX-lea în stil Baroc, cu numeroase lucrări de artă (statui, vitralii, frontoane, picturi murale, uşi sculptate şi scări monumentale). După cum spune şi anunţul, „ Imobilul se pretează destinaţiei de: cazino, club, restaurant de lux, reprezentanţă diplomatică".

 

19 November 2008