Cartierul Tei este una dintre cele mai vechi aşezări din Capitală. Săpăturile din zonă au demonstrat că acolo existau aşezări încă din epoca bronzului. Dezvoltarea modernă, aşa cum o ştim azi, a început însă de la jumătatea secolului XX. Acum însă, cartierul este unul dintre puţinele locuri de pe harta imobiliară care nu reuşeşte să iasă din criză.

19604-8847471.jpgCartierul Tei este situat în estul Capitalei, în sectorul 2 şi are o suprafaţă de 138 de hectare, pe care se găsesc 36 de străzi, cu o lungime de circa 12 km. Zona pare să fie locuită din cele mai vechi timpuri, se presupune că au existat unele aşezări care datează încă din epoca bronzului. Nu în ultimul rând au fost descoperite în acestă zonă şi câteva locuinţe dacice şi chiar daco-romane. Mai aproape de timpurile recente însă, la jumătatea secolului XX, s-a dezvoltat cartierul din ziua de azi, în jurul unei zone industriale. Existau atunci construcţii multe şi mici, care au fost înlocuite mai târziu de blocuri.

Până la revoluţie, cartierul Tei era mai degrabă o zonă industrială

Totuşi, cu toate aceste încercări de dezvoltare, anul 1990 a găsit dezafectată o mare parte din această zonă sau cu gropile de fundaţii abia săpate. Aceste loturi au fost retrocedate vechilor proprietari şi au fost scoase la vânzare pe piaţa imobiliară.

"Blocurile de după 1980 sunt cele mai bine cotate din zonă, deci şi cele mai scumpe. Problema este că mulţi clienţi caută apartamente în blocurile mai noi care să coste cât cele din blocurile vechi. Acum se caută cel mai mult apartamentele de trei camere, care dacă au un preţ cuprins între 73-74.000 euro, au şanse să se tranzacţioneze. Altfel nu.", arată Nicoleta Curculescu, broker imobiliar Coldwell Banker.

Preţurile nu au scăzut aşa mult, se mizează pe negocierea directă

Piaţa este foarte dificilă în zonă. Nu există încă semnele pozitive din alte cartiere, dar nici preţurile nu au scăzut foarte mult. Se mizează foarte mult pe negociere atunci când se face o tranzacţie.

„Mai pune clientul o mie-două, mai scade proprietarul puţin şi aşa reuşim să încheiem o tranzacţie. Dar faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, anul aceste merge puţin mai prost. Se vorbeşte despre redresare, dar realitatea noastră este alta. La noi în sucursală, pe Lacul Tei, se încheie o tranzacţie pe lună sau chiar una la două luni.", arată reprezentantul Colwell Banker.

Piaţa de lux se bazează aproape exclusiv pe închirieri

Preţul mediu al oricărei proprietăți din cartier pare să fie de 1.000 euro/mp, doar că suprafeţele diferă destul de mult. De exemplu, garsonierele pot avea între 30 şi 40 mp. Excepţie la această regulă fac ansamblurile de lux construite în zonă.

„Pentru un apartament cu două camere putem nota un preţ de 115.000 euro pentru o suprafaţă de 87 mp, iar pentru trei camere preţul poate ajunge la 200.000 + TVA. În cele mai bune cazuri însă, avem o tranzacţie la câteva luni. Lumea se fereşte să cumpere în acest moment, probabil se aşteaptă o cădere mai accentuată a preţurilor. În niciun caz nu putem vorbi despre un trend pozitiv.", spune Florin Lungu, asociat la Gavriliu Imobiliare.

Tocmai de aceea, chiar dacă ansamblurile de lux au un grad de ocupare care ajunge la 80-90%, ele sunt ocupate în special de chiriaşi. Acolo, prețul de închiriere variază între 700 euro/lună pentru două camere şi poate ajunge la 1.700 euro/lună la apartamentele mai mari, în care s-a investit mult la nivel de finisaje. De cealaltă parte, în blocurile vechi, cele mai căutate pentru închiriere sunt garsonierele, cu tariful în jur de 250 euro/lună. La apartamentele cu două camere, preţul variază între 300 şi 350 euro/lună.

La nivel administrativ, zona este bine dezvoltată din punct de vedere comercial. Centrele comerciale din zonă sunt Billa şi Kaufland, iar foarte aproape se află magazinul Obor şi Piaţa Obor. Dezavantajele ar fi la nivel educativ, pentru că deşi Teiul are o întindere destul de mare, nu beneficiază decât de o şcoală, un liceu şi o grădiniţă de stat. Dar acestea sunt completate de alte instituţii, din cartierele vecine. Totodată, această regiune dispunde şi de un centru universitar al Facultăţii de Construcţii care se se gaseşte la circa 20 de minute distanţă de centrul Bucureştiului. Mijloacele de transport în comun (autobuz, tramvai, troleibuz) fac o bună legătură cu celelate cartiere, iar apropierea de centru este un avantaj major căutat de toţi clienţii.

Citeşte şi despre cartiere:


7 July 2011