Calea Dorobanţi este una dintre cele mai vechi artere de circulaţie ale Capitalei. Încă de la început, zona a fost considerată a fi exclusivistă. Casele au fost construite pe terenuri mari şi au aparţinut întotdeauna familiilor importante din Bucureşti. Pentru cei care nu îşi permit însă acest lux, dar îşi doresc totuşi să locuiască în zonă, periferia cartierului poate fi chiar accesibilă.

DorobantiVilele din zona Dorobanţi au fost construite încă de la sfârşitul secolului XIX

Zona Dorobanţi şi-a primit numele în anul 1878, ca omagiu adus trupelor de dorobanţi care au luptat la Plevna, Vidin şi Griviţa. Cea mai veche parte a cartierului este reprezentată de tronsonul cuprins între Piaţa Lahovari şi intersecţia cu şoseaua Ştefan cel Mare/Iancu de Hunedoara. În această porţiune întâlnim construcţii vechi, ce au fost realizate în mare parte la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul celui de-al XX-lea. Este vorba despre case impunătoare, în care au locuit cele mai influente familii din Capitală. Mai precis, acestea sunt localizate pe străzile cu nume de capitale.

„Clienţii care sunt în căutarea unei proprietăţi cu arhitectură deosebită, care să le sublinieze individualitatea şi statutul social înalt, se vor îndrepta către Dorobanţi-Capitale. Acolo există foarte multe sedii de ambasade şi reşedinţe de diplomaţi, tocmai datorită arhitecturii deosebite şi exclusivismului vilelor - acestea sunt închiriate în majoritatea cazurilor. Un alt gen de client, la cumpărare de data aceasta, pentru zona Dorobanţi-Capitale, îl reprezintă proprietarii de restaurante sau magazine de lux.", arată Georgiana Sandu, director vânzări Neocasa.

Pentru acest gen de construcţii, chiar dacă este vorba de vile sau blocuri cu regim redus de înălţime, preţul de pornire este de 2.000 euro/mp.

„Sunt foarte multe case de lux în zonă, dar apar foarte puţine la vânzare. Partea aceasta poate fi comparată cu Primăverii. Sunt foarte multe vile ale RAPPS, foarte mulţi care le închiriază. Preţurile sunt undeva între 2.000 şi 4.000 euro/mp, şi se închiriază cu 10-12 euro/mp.", completează Andrei Rusu, director Vission House.

Comunismul a încercat să distrugă imaginea de lux pentru a construi blocuri muncitoreşti

De-a lungul timpului însă, pe lângă aceste construcţii, au fost ridicate şi blocuri de locuinţe. Procesul a început încă din perioada interbelică, continuând între anii 1950 şi 1989, dar şi după 1990. Dat fiind faptul că a fost un demers comunist, multe vile au fost demolate, pentru a se face loc binecunoscutelor blocuri cu zece etaje şi spaţii comerciale la parter. Din fericire însă, au fost salvate multe dintre clădirile vechi, anterioare anului 1940, pe care le întâlnim şi astăzi în zonă. În blocurile care s-au construit, preţurile sunt ceva mai mici, pornesc de la 1.000 euro/mp. Şi pe acest segment, merg bine închirierile, mai ales în rândul expaţilor.

„Expaţii merg mai mult pe partea de apartamente şi mai puţin pe case. Chiriile pornesc, la un apartament de trei camere, undeva de la 1300-1800 euro/lună, iar la patru camere ajung până la 4.000 euro/lună.", continuă Andrei Rusu.

Clienţii de lux au devenit mult mai atenţi cu banii

De altfel, aerul exclusivist al zonei a făcut ca perioada de criză să nu lovească atât de grav piaţa. Au fost însă câteva schimbări importante în mersul tranzacţiilor.

„Criza nu a fost la fel de resimţită în acest segment faţă de cel mediu. Proprietăţile cu adevărat deosebite au fost căutate în continuare cu aproape aceeaşi frecvenţă. Ce a fost diferit este exigenţa clienţilor, cumpărători şi chiriaşi deopotrivă - au negociat mult mai mult preţurile şi au cerut beneficii suplimentare în cazul închirierilor. Este adevărat că un alt efect al crizei este cel al scăderii bugetelor în cazul expaţilor, diplomaţi şi reprezentanţi ai companiilor multinaţionale deopotrivă. Se simte însă o schimbare în bine în viteza de decizie a clienţilor de la începutul lui 2011.", conchide reprezentantul Neocasa.

În ceea ce priveşte infrastructura, transportul în comun este bine pus la punct. În apropiere se găseşte şi o facultate: ASE, precum şi mai multe grădiniţe. Mai slab dezvoltată este zona la nivel de centre comerciale. Acest segment nu s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani, fiind reprezentat doar de Mario Plaza şi de Piaţa Dorobanţi, situată chiar în inima cartierului. În completare, blocurile situate pe Calea Dorobanţi adăpostesc la parter centre comerciale, sedii de bănci, birouri şi restaurante.

Citeşte şi despre cartiere:


30 June 2011