Traiul în lux începe cu o proprietate, iar pentru a duce o viaţă de miliardar trebuie să plăteşti cel puţin 26.000 de dolari pentru fiecare metru pătrat construit. De notat şi faptul că suprafeţele caselor în care trăiesc cei mai bogaţi oameni ai lumii sunt de ordinul a sute de metri, astfel încât preţul final al celei mai ieftine locuinţe se ridică la câteva milioane de dolari. Iar în ciuda aparenţelor, locuri precum New York sau Paris sunt ultimele în topul celor mai căutate de miliardarii lumii, atunci când îşi caută o nouă locuinţă.

33020-k6i2u475.jpgMiliardarii care aleg să locuiască în Paris, aleg Avenue Montaigne. Bulevardul de lux este situat în zona Champs-Elysees, iar în jurul cartierelor exclusiviste s-au dezvoltat afaceri din toate domeniile de lux. Pentru a se muta acolo, potenţialii clienţi trebuie să plătească în medie 26.000 de dolari pe metru pătrat, potrivit unui clasament întocmit de firma de consultanţă Wealth-X.

Atunci când vor să se stabilească în New York, miliardarii aleg Fifth Avenue. Cartierul de case de vis-à-vis de Central Park este râvnit de cei mai mulţi, fiind locuit de cei bogaţi şi celebri de generaţii. Preţul mediu care trebuie plătit acolo este puţin mai mare decât în Paris, respectiv 28.000 de dolari/mp.

Un apartament cu cinci etaje s-a vândut cu 48 milioane de dolari, în Rusia

Mai scump de atât este în Moscova, pe strada Ostozhenka. Deşi mai puţin cunoscută de Fifth Avenue sau Champs-Elysees, preţul mediu care trebuie achitat de miliardarii care îşi cumpără locuinţe în zonă este de 29.000 de dolari/mp. O tranzacţie notabilă din zonă a fost vânzarea unui apartament cu cinci niveluri, care a fost cumpărat pentru 48 de milioane de dolari, marcând astfel recordul zonei.

În Sardinia, este un alt loc bine cunoscut de miliardari: Romazzino Hill. De zeci de ani deja, mulţi dintre cei bogaţi şi faimoşi locuiesc acolo şi sunt dispuşi să plătească sume impresionante pentru o proprietate în zonă. Nu mai departe de 2012, în plină criză imobiliară, una dintre vilele reprezentative din zonă, Villa Rocky Ram, s-a vândut pentru 148 milioane de dolari. Preţul mediu pentru tranzacţiile din zonă este de 32.900 dolari.

Chiar mai scump de atât, cu un preţ mediu de 37.000 de dolari, se vând proprietăţile din Chemin de Ruth, Geneva. Priveliştea către lac şi apropierea de clădirile Naţiunilor Unite fac locul unul de maximum interes pentru miliardari. Cinci proprietăţi de acolo s-au vândut cu un preţ de aproximativ 13 milioane dolari, între anii 2008 şi 2010. Este locul unde, printre alţii, au ales să se mute cei din familia Peugeot.

Singapore, căutat pentru magazinele de designer şi restaurante cu stele Michelin

Dar Geneva păleşte pe lângă zona Paterson Hill, din Singapore. Acolo este locul unde magazinele de designer se unesc cu mai multe restaurante cu stele Michelin, făcând astfel o combinaţie dorită de toţi miliardarii lumii. Preţul mediu este de 42.500 dolari/mp.

Franţa revine în top cu un preţ mediu aproape dublu faţă de Singapore: 79.000 dolari/mp. Acesta se practică pe Boulevard du Général de Gaulle, Cap Ferrat. Peninsula exclusivistă, situată de-a lungul Coastei de Azur, lângă Mediterană, este cea mai scumpă zonă non-urbană din lume. Acolo au ales să locuiască Brad Pitt şi Angelina Jolie, Paul Allen şi Charlie Chaplin.

Monaco, Londra şi Hong Kong ocupă primele trei locuri din top

Monaco nu putea să lipsească din top. Cele mai scumpe proprietăţi din zonă sunt cele de pe Avenue Princess Grace, unde preţul mediu este de 86.000 euro. Acolo au ales să locuiască Andrea Bocelli, Roger Moore, Lewis Hamilton şi Helena Christensen.

Zona Kensington Palace Gardens, din Londra, este pe locul doi în topul străzilor cu cea mai mare concentraţie de miliardari din lume. Reprezentativi pentru zonă sunt Kate Middleton şi Prinţul William, dar tot acolo locuiesc şi Lakshmi Mittal, oligarhul rus Roman Abramovich şi fiica lui Bernie Ecclestone, Tamara.

Pe locul 1 în top se găseşte Pollock's Path, The Peak, Hong Kong. Este vorba despre un loc care în mod istoric a fost locuit de bogaţii din Hong Kong, situat în vârf de munte, cu privelişte către port. În 2011, un apartament de acolo a fost vândut pentru 103 milioane de dolari, fiind cel mai mare preţ plătit până atunci pentru o locuinţă în zonă. Preţul mediu este de 120.000 dolari/mp.

CITEŞTE ŞI: Top 10 – Oraşele miliardarilor


12 februarie 2014