Criza imobiliară a fost o permanentă provocare pentru proprietari şi o permanentă oportunitate pentru clienţi. După mai bine de cinci ani, deja s-a instalat un tipar iar ambele tabere pot să îşi dea seama cum se comportă în faţa crizei locuinţa pe care o deţin sau cea pe care vor să o cumpere. După tot acest răstimp, o concluzie este clară: locuinţele de lux, din centrul Capitalei, precum şi cele de la periferia, au fost supuse celor mai mari fluctuaţii, în timp de locuinţele de la periferia oraşului au avut un preţ relativ stabil.

32405-cartier_muncitoresc.jpgImediat după instaurarea crizei imobiliare, locuinţele de lux s-au devalorizat puternic. O scădere de 50% din preţul iniţial s-a făcut simţită în scurt timp, iar trendul de ieftinire a continuat. Chiar şi anul acesta, centrul Bucureştiului a înregistrat un nou punct minim în privinţa preţului locuinţelor.

„Indicele Bucureşti Centru a înregistrat cel mai mic nivel istoric din perioada curentă, după ce a înregistrat o scădere trimestrială a preţurilor de -6,6%, ceva mai jos decât cel mai scăzut nivel anterior înregistrat în trimestrul al 4-lea al anului 2011. Scăderea preţurilor este în conformitate cu tendinţa aşteptată, comparativ cu perioada anterioară”, arată Indicele Rezidenţial Eurobank Property Services.

Segmentul de lux al pieţei imobiliare din Bucureşti s-a transformat astfel într-o oportunitate uriaşă, pentru unii clienţi. Este vorba aici fie despre cei care nu puteau sau nu voiau să plătească sumele exorbitante pentru locuinţele centrale, înainte de criză, precum şi despre cei care vor să investească în zonă.

În Ilfov, la fel ca şi Centrul Bucureştiului, continuă ieftinirea locuinţelor

O mişcare similară a preţurilor s-a petrecut şi în judeţul Ilfov. Şi în acest caz, putem vorbi acum despre un minim istoric: minus 7,6% faţă de trimestrul anterior şi minus 3.3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Ajustările acestea s-au impus drept necesare într-o zonă nou dezvoltată, în care constructorii s-au văzut nevoiţi să înceapă proiecte noi, potrivite nevoilor actuale ale pieţei, astfel încât acestea să devină vandabile.

„Mai multe proprietăţi speculative din Bucureşti Centru şi din zona suburbană a judeţului Ilfov nu au constituit principala ţintă a cererii. O concluzie similară poate fi trasă şi cu privire la cele mai slabe performanţe a grupului de indici ai marilor oraşe, cum ar fi Timişoara, Brăila şi Craiova, care par a-şi corecta fluctuaţiile anterioare în concordanţă cu performanţa medie la nivel naţional”, arată acelaşi studiu.

Locuinţele în cartierele periferice: un avantaj pentru proprietari

Toate aceste scăderi notabile au fost însă echilibrate de locuinţele din cartierele muncitoreşti ale Capitalei. Potrivit studiilor, acestea s-au dovedit cele mai bune proprietăţi de avut, pe timp de criză, dar nu neapărat cele mai avantajoase, din punctul de vedere al clientului.

„Preţurile pentru Bucureşti Periferie au rămas stabile în acest trimestru, respectiv 0% faţă de trimestrul anterior, şi au marcat o creştere de 2,6%, faţă de acelaşi trimestru al anului trecut, cu doar o mică scădere de -0,3% înregistrată de la începutul anului, aferentă primelor 9 luni ale anului”, arată studiul Eurobank Property Services.

Cartierele periferice au fost, aşadar, cele care au contrabalansat pentru scăderile considerabile ale preţurilor locuinţelor din restul oraşului. Cumulat cu rezultatele bune ale unor oraşe precum Galaţi sau Ploieşti, s-a ajuns la o imagine totală a unei pieţe imobiliare stabile, care a marcat o creştere de 1,6%, de la începutul anului.

CITEŞTE ŞI: Criza trece, problemele rămân: imobiliarele, blocate de legi greşite


19 November 2013