Capitala oportunitatilor si a riscurilor imobiliare




BaniiNostri - 10.11.2006
 

oportunitati imobiliareIn urmatorii 3-5 ani, zonele de sud si vest ale Bucurestiului, neexploatate indeajuns din cauza fabricilor poluatoare si lipsei utilitatilor, pot deveni un magnet pentru investitii.
Cererea mare de locuinte si existenta unor zone cu terenuri inca acceptabile ca pret sunt contrabalansate in ochii developerilor de randamentele in scadere si infrastructura precara.

Inceputul pietei imobiliare, anul 2000, era plin de oportunitati si de riscuri pe masura. Potrivit lui Radu Lucianu, managing partner al Eurisko, la acea vreme piata era caracterizata de motoul "Construiti orice, nu conteaza cum, pentru ca se va putea vinde si inchiria". Facilitatile veneau din pretul scazut al terenurilor, din stocul suficient al acetora si din perspectiva cresterii preturilor pe toate segmentele de real-estate. Cat de echilibrata este insa piata imobiliara actuala?

Se investeste in spatii de locuit

Efervescenta pietei imobiliare din Romania a fost concentrata in primul rand in Capitala. Aici afluxul de investitii straine si autohtone a daramat limitele previzionate. In acest moment, un bilant al investitiilor defalcat pe sectoare arata in felul urmator: lider este sectorul 1 cu 47,1% din investitiile atrase de Capitala, urmat de sectorul 2 cu 20%, sectorul 5 cu 9,9%, sectorul 6 cu 8,7%, sectorul 3 cu 8,2% si pe ultimul loc sectorul 4 cu 6% din investitii.

Conform studiului asupra pietei imobiliare din Capitala dat publicitatii de societatea de evaluare Real Estate Advisory Group (REAG), o parte insemnata din aceste investitii a fost facuta in locuinte. Capitala detine la momentul de fata circa 10,8% din fondul de locuinte al tarii. Cu toate acestea, principala forma de alimentare a pietei locuintelor din Capitala raman tot apartamentele vechi. Narcis Gorea, managing directorul REAG, informeaza ca "densitatea cea mai mare de locuinte este intalnita pe inelul format din blocurile ceausiste P+10. Sectorul 4 dispune de cele mai multe blocuri de acest fel".

Se cauta spatii pentru rezidentiale

Chiar daca sectoarele 1, 2 si 3 sunt primele la atragerea investitiilor in ceea ce priveste noi ansambluri rezidentiale, situatia se va schimba odata cu lichidarea spatiilor de constructie. Ca oportunitate in urmatorii 3-5 ani ramane partea de sud si sud-vest a Capitalei neexploatata indeajuns din cauza unor factori de genul fabricilor poluante, a infrastructurii proaste sau a lipsei utilitatilor. Narcis Gorea ofera cateva ponturi pentru investitii viitoare in sectoarele 4, 5 si 6.

"Sectorul 4 are o zona foarte mare care e in concesiune catre Royal Romanian Corporation, Calea Vacaresti. Aceasta zona ar putea fi extrem de interesanta pentru dezvoltari rezidentiale, este practic cea mai mare zona verde din Bucuresti. In rest nu mai sunt prea multe locuri disponibile, decat daca te duci foarte mult in sud, unde infrastructura este buna, transporturile in comun au inclusiv metrou. Pe de alta parte, exista inca zona de industrie care este poluanta. Pretul si infrastructura de acolo ar putea face sens intr-un termen de 5-10 ani.

Citeste articolul integral in Banii Nostri

Alexandru Urzica
Banii Nostri

 

10 November 2006