0-1592-news_img_122278_87412.jpg

Daca pana nu demult competitia din domeniul imobiliar s-a dus in special in Capitala si zonele limitrofe, in prezent se constata ca aceasta s-a mutat in marile orase din provincie. Insa si in aceste localitati pretul urmeaza trendul descendent inregistrat in ultimele luni in Capitala. Pe de alta parte, se observa ca dezvoltatorii manifesta un interes deosebit pentru zonele turistice, fie la mare, fie la munte.

Desi Bucurestiul ramane in continuare in topul investitiilor imobiliare, se observa o tendinta a dezvoltatorilor de a se orienta tot mai mult spre orasele cu potential din provincie: Cluj-Napoca, Timisoara, Brasov, Constanta, Sibiu sau Arad. Proiectele rezidentiale nu mai sunt tentante pentru investitori , acestia orien-tandu-se catre proiecte comerciale, potrivit reprezentantilor imobiliare.ro. „Daca pana de curand dezvoltatorii imobiliari investeau cu precadere in sectorul rezidential, in prezent, constatam din ce in ce mai mult ca atentia acestora se indreapta spre sectorul comercial, cladiri de birouri sau parcuri logistice”, ne-a spus Daniel Crainic, marketing manager imobiliare.ro. De altfel, retailul reprezinta in acest moment cel mai profitabil segment al pietei imobiliare. „Este segmentul cel mai putin afectat de criza actuala de lichiditati. Ritmul investitiilor in retail pare sa se mentina la un nivel ridicat, prin urmare va exista in continuare o nevoie de spatii corespunzatoare pentru aceasta activitate”, sustine Daniel Crainic. In ceea ce priveste sectorul rezidential, foarte multi dezvoltatori se orienteaza catre zonele turistice, atat la munte, cat si pe litoral. „Multi investitori s-au indreptat catre statiunile de la malul marii, cum ar fi Neptun sau Olimp, unde construiesc ansambluri rezidentiale pentru cei care isi doresc o locuinta de vacanta. Acestea sunt situate in general in apropiere de plaja, avand suprafete cuprinse intre 77 si 188 metri patrati. Preturile variaza intre 1.500 si 2.000 euro/metru patrat+TVA, in functie de locatie, finisaje si facilitati”, ne-a spus Irina Grosu, communication manager la Media City. In ceea ce priveste evolutia preturilor, si in provincie, ca si in Bucuresti, acestea s-au adaptat tendintelor de scadere din ultima perioada. 

 

Potrivit monitorizarii imobiliare.ro, in ultimele doua luni, se constata ca Timisoara si Brasovul au inregistrat usoare scaderi, in timp ce Cluj-Napoca, Iasi si Constanta au cunoscut cresteri lejere. Totodata, desi reprezentantii din piata nu vorbesc efectiv despre o criza, se remarca o incetinire a ritmul de vanzare. „Din punctul nostru de vedere, este prematur sa vorbim despre o criza. Piata imobiliara din România îsi continua dezvoltarea pregatindu-se sa intre în rândul pietelor mature. Oferta va continua sa creasca, iar cererea va evolua si ea, chiar daca ritmul va fi mai putin accelerat decât pâna în prezent”, ne-a  mai spus Crainic. Mai mult, acesta sustine ca pe fondul preturile mari si a noilor conditii de creditare, pretentiile clientilor finali vor creste, acestia vor analiza in amanunt avantajele si dezavantajele care tin de amplasament, dotari si echipamente, finisaje, accesul la diferite facilitati. In aceste conditii, va fi nevoie de mai mult timp pâna la luarea deciziei finale de achizitie. De altfel, fata de 2005 si 2006, cand majoritatea apartamentelor se vindea in stadiu de proiect, in prezent, ritmul de incheiere a tranzactiilor imobiliare a incetinit cu aproximativ 30-35%.

Sursa

13 October 2008