Cardurile de credit sunt vedetele perioadei de criză. Ele permit titularilor să cumpere în rate, fără dobândă, cu condiţia să nu depăşească cu nici măcar câteva ore perioada de graţie impusă de bancă. Dacă acest termen este depăşit, dobânzile pot deveni copleşitoare, iar proprietarul cardului poate ajunge în imposibilitatea de a returna banii.

25377-creditcards.jpgÎn momentul în care semnează pentru primirea unui card de credit, proprietarul acestuia trebuie să ştie trei reguli de aur:

  • Nu retrage numerar
  • Nu depăşi perioada de graţie
  • Depune banii doar în perioada scadenţei

Dacă aceste două condiţii nu sunt respectate, atunci dobânda ce urmează să fie achitată variază între 30 şi 40% din suma care trebuie rambursată. Totodată, băncile pot impune penalităţi pentru întârziere. De obicei, acestea sunt progresive. De exemplu, se poate imputa 4% din suma restantă în prima lună şi 8% pentru următoarele luni de întârziere.

De asemenea, clienţii trebuie să fie atenţi la restul costurilor care trebuie achitate lunar. În această categorie intră comisionul lunar de administrare, taxa lunară pentru internet banking sau alte servicii similare.

Achitarea datoriilor se face într-o anumită perioadă din fiecare lună

Perioada scadenţei pentru minimul de rambursat este crucială pentru buna funcţionare a cardului. În general, clientul îşi poate achita datoria doar într-o anume perioadă din lună. Dacă depunerea se face fie şi cu o zi mai devreme sau mai târziu, ea nu va fi luată în calcul ca achitare a ratei, ci ca suplimentare a soldului. Astfel, un client poate ajunge dator chiar dacă a avut intenţia de a plăti datoria către bancă.

Dincolo de aceste restricţii, un card de credit poate fi cea mai simplă şi necostisitoare variantă de împrumut bancar. Beneficiul major al unui card de credit este faptul că posesorul lui beneficiază de o perioadă de graţie care variază între 45 şi 60 de zile, în funcţie de bancă. Astfel, poţi cheltui o sumă de bani pe care, în decurs de maximum două luni, să o returnezi în rate după bunul plac, fără niciun fel de dobândă.

Din sumele depuse, banca îşi retrage mai întâi dobânzile, comisioanele şi taxele. Abia apoi se stinge datoria

Minimul de rambursat variază între 2% şi 5% din creditul folosit, iar rata lunară este formată din dobânzi + comisioane + taxe + minim de rambursat. Acest lucru este important de ştiut, pentru că banca are o anumită ordine prin care retrage costurile din depunerile lunare făcute de client: mai întâi se retrag dobânzile, apoi comisioanele, taxele şi abia în cele din urmă, dacă mai rămân bani, minimul de rambursat. Astfel, dacă clientul depune doar suma minimă de rambursat fără să fie atent la taxele şi comisioanele aferente lunii în curs, va deveni datornic. Pentru a fi siguri că achită exact cât trebuie sau chiar mai mult, clienţii sunt sfătuiţi să verifice lunar extrasul de cont. Un inconvenient poate fi faptul că, aproape în toate cazurile, plăţile către bancă se fac prin depunere de numerar, în sucursalele băncii.  

Pentru că este un împrumut bancar, suma maximă care poate fi obţinută cu ajutorul cardului de credit este calculată în funcţie de veniturile solicitantului şi poate fi în valoare de până la maximum trei-patru salarii. Acestea sunt emise în general în lei şi sunt dedicate prin excelenţă cumpărăturilor cu cardul, în ţară.

Există însă bănci unde deţinătorii de card pot opta pentru carduri în valută. O asemenea opţiune este recomandată celor care călătoresc frecvent în străinătate, căci dacă acest tip de card este folosit în ţară, se va plăti un comision de conversie de 2% din valoarea tranzacţiei.

CITEŞTE ŞI Locuinţele cu preţuri mici pot aduce probleme mari. Află viciile ascunse ale construcţiilor ieftine


21 June 2012