Unele dintre cele mai luxoase proprietăți din Londra sunt cumpărate cu bani proveniți din surse îndoielnice sau ilegale. Datorită unei legislații relaxate, piața imobiliară londoneză a atras figuri suspecte, în ultimii ani. Pentru a nu transforma capitala britanică într-un paradis fiscal pentru banii murdari din întreaga lume, autoritățile au anunțat că vor face niște schimbări.  

37881-londra.jpgCele mai vânate proprietăți imobiliare londoneze au atras mulți bani din străinătate, în ultimii ani. Totodată, sectorul real estate al Londrei reprezintă un mod de a spăla banii clienților cu afaceri îndoielnice. Legislația laxă a Regatului Unit a permis achiziția unor proprietăți imobiliare de lux de către companii paravan, la mijloc fiind vorba de bani murdari. Nu mai departe de toamna anului trecut, o investigație condusă de publicația The Independent a dus la dezvăluirea unei ample operațiuni de spălare de bani, în care erau implicate zeci de firme și circa 20 miliarde dolari.

Recent, autoritățile Regatului Unit au anunțat că vor implementa măsuri aspre pentru a face lumină în cele mai umbrite colțuri ale afacerilor imobiliare. Ca un prim pas, guvernul va publica anul acesta o listă cu toate companiile străine care dețin proprietăți imobiliare în Anglia sau Wales. De asemenea, sunt analizate tot felul de soluții pentru a face acest domeniu mai transparent, autoritățile luând în calcul să oblige companiile străine care vor să desfășoare afaceri cu statul să își dezvăluie acționarii.

„Evazioniștii din străinătate trebuie să știe că Londra nu este un loc în care își pot îndesa banii obținuți pe căi lăturalnice. U.K. nu trebuie să devină un paradis financiar pentru banii murdari din întreaga lume. Corupția este un cancer care provoacă multe dintre problemele societății actuale”, a precizat Prim Ministrul David Cameron, în cadrul unei vizite la Singapore.

Firmele offshore au investit în Londra peste 190 miliarde dolari

Demonstrând stabilitate în vremuri grele din punct de vedere financiar, capitala britanică a devenit ținta celor mai bogați oameni ai lumii. Prețurile au tot urcat constant (numai în ultimul an, creșterea a fost de 9%), astfel că localnicii cu venituri medii au ajuns să nu își mai poată permite propriul cămin decât în zone mărginașe sau în localități apropiate. Boomul imobiliar de care s-a bucurat Londra a fost alimentat de banii străinilor, cei mai generoși cumpărători provenind din Qatar, China și Rusia. Deși cei mai mulți dintre oamenii de afaceri care au plasat bani în sectorul real estate londonez sunt  onești, valoarea proprietăților imobiliare deținute de companii offshore în Anglia și Wales depășește 190 miliarde dolari, spun oficialii.

Potrivit Global Witness, organizație care luptă împotriva corupției, legislația actuală este prea relaxată, atrăgând astfel cumpărători cu reputație îndoielnică, din toate colțurile lumii. Printre cele mai cunoscute exemple ar fi familia fostului dictator libanez Moammar Ghadafi, care a investit în Londra mare parte din averea obținută pe căi ilicite. Tot în aceeași categorie intră și mai multe proprietăți de pe faimoasa Baker Street – în valoare de circa 150 milioane lire sterline, acestea sunt deținute de un „proprietar misterios”, aflat în strânsă legătură cu un fost șef al poliției secrete kazahstane, acuzat de crimă și spălare de bani.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

 

5 August 2015