Bucureştenii par să fie cei mai deschişi la ideea de depozite bancare, la nivel naţional. Acest comportament se regăseşte atât în oraş cât şi la periferie, căci imediat după locuitorii din Capitală, cele mai multe persoane care îşi pun banii în bancă sunt din Ilfov.

23544-economisire_creditare.jpgRomânii par să caute tot mai des produsele de economisire-creditare, iar faptul că acestea sunt oferite de doar trei bănci în acest moment face  ca preferinţele clienţilor să fie uşor de centralizat. Astfel, anul trecut, BCR Banca pentru Locuinţe a strâns depozite de 850 milioane lei (200 milioane euro) de la un sfert de milion de clienţi. Creşterea depozitelor este spectaculoasă: 85% în plus, faţă de anul 2010.

În ultimul an, clienţii BCR Banca pentru Locuinţe au continuat sa fie optimişti, să economisească pentru planurile lor de viitor şi pentru îmbunătăţirea  condiţiilor de locuit. De aceea, în toamna anului 2011, am venit în întâmpinarea lor cu un nou produs, care oferă opţiuni flexibile pentru faza de economisire. Concret, clienţii noştri pot să economisească fie în rate lunare regulate, dar şi prin mai multe plăţi neregulate, în funcţie de disponibilităţile lor băneşti. Creşterea continuă a depozitelor atrase de la clienţi este un semnal pozitiv în condiţiile curente ale pieţei, demonstrând încă o dată orientarea românilor către economisire şi investiţii pentru locuinţa şi viitorul familiei lor” a precizat Alexandru Ciobanu, Preşedintele BCR Banca pentru Locuinţe.

Chiar dacă în Bucureşti sunt cei mai mulţi clenţi, adică 19% din total, distribuţia la nivel naţional este relativ uniformă.

  • Urmează zona de centru (judeţele Covasna, Harghita, Mureş, Sibiu) cu 17% din total
  • Nord-Vest (judeţele Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Sălaj, Satu Mare), cu 15% din total
  • Zona de Sud (judeţele Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova, Teleorman) cu 15% din total
  • Zona de Nord-Est (judeţele Bacau, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vaslui), cu 12% din total

 Portofoliul din restul ţării adună sub 10% din total, pe fiecare regiune.

  • Sud-Vest (judeţele Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Vâlcea)
  • Sud-Est (judeţele Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea, Vrancea)
  • Şi Vest (judeţele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara, Timiş)

Dupa suma economisită, clienţii din Capitală şi judeţul Ilfov sunt pe primul loc, cu sume totale economisite de peste 160 milioane lei, urmaţi de cei din regiunea Centru cu peste 145 milioane lei şi cei din regiunea Nord Vest cu cca. 130 milioane lei economisiţi. Rivalii direcți ai BCR pe segmentul economisire-creditare sunt Raiffeisen Banca pentru Locuințe și HVB Banca pentru Locuințe.

CITEȘTE ȘI: Guvernul italian va încasa Vaticanului impozitul pe proprietate, ce depăşeşte 700 milioane euro anual


21 February 2012