Luminos şi elegant, mobilierul alb de bucătărie reprezintă o atracţie pentru mulţi proprietari. Însă majoritatea se teme să aleagă această variantă – nu pare a fi o alegere bună pe termen lung, din diverse motive. IMOPEDIA.ro prezintă cele mai des întâlnite prejudecăţi în legătură cu bucătăriile albe, precum şi contraargumentele specialiştilor în amenajări interioare.

Mobilierul alb de bucătărie este din nou apreciat şi recomandat de specialiştii în design interior. De la culoarea clară a zăpezii, până la culoarea untului sau nuanţe cu o tentă de albăstrui, albul poate fi o culoare ce nu se demodează niciodată, în orice bucătărie, fie că este în stil tradiţional, modern sau minimalist. Însă majoritatea proprietarilor ezită să aleagă mobilierul alb, din diverse motive, pe care cei mai mulţi specialişti le consideră nefondate.

31448-1.jpgMit: Mobilierul se menţine cu dificultate perfect curat

Proprietarii se tem că pe mobila de culoare albă se vede orice mică pată, trebuie curăţată des şi niciun efort nu o va mai aduce la albul perfect. Dar specialiştii ne contrazic: materialele potrivite fac diferenţa. În prezent, nu numai că produsele de curăţat au devenit mai puternice şi mai performante, dar şi blaturile sunt lucrate astfel încât să fie rezistente la pete, iar unii producători oferă materiale care împiedică chiar şi lichide precum vinul să lase orice urmă. Un specialist în design interior vă poate explica despre materialele care se păstrează mai bine de-a lungul timpului, fie că este vorba de blat, chiuvetă sau dulapuri.

31449-2.jpgMit: Mobila de culoare albă face o încăpere să pară lipsită de căldură

În vestimentaţie, hainele albe se combină şi cu piese de alte culori – la fel se procedează şi în cazul bucătăriilor. Designerii de amenajări interioare ne recomandă nuanţele calde pentru pereţi, podele şi alte suprafeţe mari (nuanţe calde de crem sau galben, culoarea vaniliei etc.), în timp ce finisaje sau decoraţiuni din materiale naturale precum lemnul „încălzesc” atmosfera încăperii. În acelaşi timp, accentele de culoare înveselesc întreaga cameră, dar specialiştii ne recomandă să alegem tot culori calde, diverse nuanţe de galben şi roşu. De asemenea, nu trebuie să lipsească lumina generoasă, în timp ce sursele de lumină bine plasate definesc camera, oferindu-i personalitate.

31450-3.jpgMit: Albul este prea tradiţional, pare învechit

Albul nu are vârstă şi reprezintă fundalul perfect pentru amenajările contemporane. Bucătăriile albe în totalitate crează contraste şi umbre interesante, astfel că accentuează unghiurile ascuţite ale designului modern. Celor care apreciază stilul industrial le sunt recomandate bucătăriile albe, cu electrocasnice în culori metalice, decoraţiuni din aluminiu şi pardoseală din piatră. De asemenea, o bucătărie modernă poate avea alăturate piese contemporane cu unele vintage, totul pe un fundal alb. Tot pentru a alunga monotonia, specialiştii recomandă într-o bucătărie albă culorile puternice, dar în doze mici – fie că este vorba de un singur perete, de accesorii, de aparatura electrocasnică sau de sursele de iluminat, culorile tari întotdeauna vor anima atmosfera.

31451-4.jpgMit: Albul este lipsit de originalitate, iar bucătăria nu pare personalizată

Specialiştii ne contrazic: neutralitatea albului este fundalul perfect pentru personalizarea oricărui spaţiu, oferind oricărui proprietar ocazia de a da frâu liber imaginaţiei.

O bucătărie cu mobilier alb va prinde viaţă dacă podeaua, blatul sau tocurile de la ferestre sunt colorate – posibilităţile de a personaliza o încăpere astfel sunt infinite. Totodată, mânerele dulapurilor pot avea diverse forme, iar electrocasnicele pot avea diverse culori, ceea ce va scoate mereu o bucătărie din anonimat.

31452-5.jpgMit: Mobilierul alb se pretează numai pentru bucătăriile de dimensiuni reduse

Într-adevăr, albul se potriveşte de minune încăperilor mici, deoarece amplifică senzaţia de spaţiu. Însă de acest avantaj pot beneficia şi bucătăriile cu suprafeţe generoase, dacă sunt inserate materiale şi obiecte ce oferă căldură întregului spaţiu. Albul luminează, astfel că este o alegere ideală pentru bucătăriile mari, care nu beneficiază de suficientă lumină naturală. Indiferent de dimensiunea încăperii, albul oferă senzaţia de linişte, calmează ochiul şi crează continuitate vizuală.

CITEŞTE ŞI: Idei de amenajare: lemn, beton şi sticlă, într-o locuinţă de 36 mp

 

6 September 2013