Bucătăria este considerată de mulţi ca fiind cea mai importantă încăpere a unui cămin. Deşi urcă valoarea locuinţei, renovarea completă implică cheltuieli semnificative, necesită mult timp şi tulbură activităţile tuturor membrilor familiei. IMOPEDIA.ro îţi oferă câteva sugestii pentru a schimba înfăţişarea bucătăriei, fără bătăi de cap şi cu un buget cât mai mic.

30274-homepage.jpgMulţi dintre noi petrecem în bucătărie mare parte a timpului, indiferent că preparăm sau servim masa, că pregătim diverse băuturi sau gustări pentru musafiri, ori că stăm la o cafea cu un vechi prieten. Este irelevantă suprafaţa bucătăriei pe care o avem fiecare – spaţioasă sau înghesuită, această cameră pare întotdeauna preferata vizitatorilor, locul în care se încep şi se sfârşesc toate petrecerile. Mai mult, consultanţii imobiliari spun că acest spaţiu joacă un rol extrem de important în ochii potenţialilor clienţi, iar îmbunătăţirile din bucătărie urcă valoarea locuinţei.

O renovare completă a bucătăriei nu numai că este costisitoare, dar ocupă mult timp şi perturbă toate activităţile casei. Însă există numeroase modalităţi de a da o faţă nouă bucătăriei, fără prea multe inconveniente şi, mai ales, fără să fie nevoie de cheltuirea unei mici averi.

Culoarea pereţilor schimbă complet atmosfera unei încăperi

Puţină vopsea proaspătă poate face minuni. Într-o casă în care se găteşte, pereţii bucătăriei se murdăresc uşor şi capătă un aspect unsuros, ceea ce face  ca această încăpere să pară învechită, chiar dacă aerisim şi curăţăm faianţa şi pereţii cu regularitate. Un strop de vopsea va schimba complet aspectul bucătăriei, iar culorile reuşesc să transforme complet orice spaţiu. Dacă ai o bucătărie albă, de ce să nu iei în considerare culori puternice pentru pereţi, precum verde sau albastru? Încăperile colorate puternic sunt în tendinţe, unele dintre cele mai mari magazine decorative din lume promovând această variantă.

O altă variantă rezervată celor mai îndrăzneţi este tapetul, care poate oferi energie unei încăperi. Dacă mobilierul este într-o singură culoare şi, mai ales, dacă este vorba de un tapet rezistent, această variantă este perfectă pentru bucătărie.

Mobilierul învechit îşi poate recăpăta cu uşurinţă strălucirea de altă dată

30276-2_kitchen-paint.jpgÎnlocuirea mobilierului de bucătărie implică nişte costuri destul de mari, în special dacă alegem ceva de calitate. Pe de altă parte, înlocuirea uşilor de la dulapuri este o operaţiune mult mai accesibilă, în timp ce anumite porţiuni pot fi lăsate chiar fără uşă. De asemenea, dacă dulapurile nu sunt extrem de învechite, dacă sunt încă rezistente şi doar ieşite din modă, vopseaua le va repune în tendinţele actuale.

Un strat de lac va reda strălucirea iniţială, în timp ce vopseaua albă va lumina încăperea, făcând-o să pară mai spaţioasă. Dacă îţi plac culorile, alege ceva îndrăzneţ, iar dacă preferi un look mai masculin, mergi pe o culoare închisă. Specialiştii îi avertizează însă pe cei care aleg ultima variantă că trebuie să analizeze cu atenţie sursa de lumină, deoarece o bucătărie nu ar trebui să fie prea întunecată.

Ceva atât de simplu precum înlocuirea mânerelor mobilierului  va schimba faţa bucătăriei, mai ales în ochii celor care acordă o deosebită atenţie detaliilor. Dacă mobilierul de bucătărie este în stare bună, vei observa cu surprindere cum nişte mânere noi vor modifica aspectul unui sertar sau a unui dulap. Oferta de butoni şi mânere din piaţă este uriaşă, pentru toate gusturile şi buzunarele, aşa că ai de unde alege.

Elemente decorative împrumutate din alte încăperi sau specifice unei bucătării

Plantele reprezintă o altă modalitate de a adăuga o pată de culoare în bucătărie, fie că sunt aşezate în glastre sau în ghivece. În funcţie de dimensiunile încăperii, poţi alege vase care se prind pe perete, o lădiţă sau un întreg dulăpior. Datorită obişnuinţei, plantele cu flori vor fi printre primele alegeri, însă nu uita că poţi planta mirodenii sau legume, care vor înveseli bucătăria şi vor fi şi utile în timp.  

30277-hanging-pot-racks.jpg

  • Electrocasnicele învechite împrumută din aspectul lor întregii bucătării. Unele noi vor înveseli imediat spaţiul, mai ales dacă vei alege unele moderne şi colorate
  • Oalele şi tigăile agăţate au un farmec aparte, iar o bucătărie cu ustensilele la vedere pare întotdeauna mai primitoare. Mai mult, prin această modalitate vei economisi foarte mult spaţiu în interiorul mobilierului de bucătărie
  • Fotografiile sau picturile pot fi expuse şi în bucătărie, nu trebuie să te limitezi doar la camera de zi sau la dormitor. Asigură-te că sunt puse în valoare de o lumină corespunzătoare

Colecţia de cărţi cu reţete nu trebuie ascunsă, ci trebuie etalată cu mândrie. Adunate în acelaşi loc, acestea vor atrage privirile şi interesul vizitatorilor. Cărţile de bucate pot fi aşezate pe rafturi sau într-un dulap, al cărei uşiţe poate fi demontată. Însă acestea nu ar trebui plasate în apropierea chiuvetei şi nici pe blatul de lucru, deoarece spaţiul respectiv poate fi folosit într-un mod mai util.

NU RATA: Cum îţi poţi păstra căminul permanent în pas cu moda? Ignorând tendinţele, sfătuiesc specialiştii

 

 

10 May 2013