Stâlpi de electricitate sau figurine de mari dimensiuni? Proiectul „Ținutul Coloșilor” propune înfrumusețarea peisajului natural prin transformarea radicală a pilonilor de electricitate. Doi arhitecți au conceput niște structuri ușor de realizat, care pot fi asamblate astfel încât să arate ca niște oameni uriași, care transportă electricitate.

38515-1.jpgPlecând de la ideea că obiectele practice nu trebuie să fie și urâte, doi arhitecți au schimbat complet imaginea stâlpilor de electricitate banali, propunând un proiect prin care să fie transformați în adevărate statui. Conceput încă din 2008, proiectul „Ținutul Coloșilor” vede pilonii electrici ca pe niște figurine uriașe, cu formă umană, încadrați armonios în peisajul nordic.

„Asemenea statuilor uriașe de pe Insula Paștelui, proiectul prevede ca aceste cariatide moderne de peste 45 metri înălțime să dețină în liniște autoritatea în aceste ținuturi, în timp ce lucrează în interesul oamenilor – aceste obiecte decorative transportă tăcut electricitatea peste toate tipurile de teren, zi și noapte, pe vreme însorită sau cu ninsoare”, își explică viziunea arhitecții Jin Choi și Thomas Shine, mințile din spatele acestui proiect ieșit din comun.

Stâlpii cu aspect uman sunt concepuți pentru a susține orice fel de cabluri și de conductori necesari, existând posibilitatea ca acestea să fie susținute în mai multe poziții. Stâlpii se susțin singuri, având o fundație de beton. În ciuda numărului mare de posibile forme, fiecare stâlp-statuetă este asamblat din aceleași componente (trunchi, antebraț, picior, mână) și utilizează o colecție de articulații pre-asamblate, care contribuie la aspectul de ansamblu. Designul permite variații de formă și înălțime, iar costurile de producție rămân scăzute, întrucât procesul de construcție este simplu și rămâne identic, indiferent de dimensiuni.

În încercarea de a depăși ideea de design funcțional, cei doi arhitecți au reușit să propună un proiect aplaudat și premiat de numeroase mari instituții internaționale, fiind descris de specialiști drept „un poem pentru ochi”. Pentru a se încadra cât mai bine în mediul natural, pilonii pot fi configurați să aibă diverse posturi sau gesturi (de exemplu, dacă sunt amplsați pe un deal, aceștia pot imita poziția unei persoane care se cațără sau coboară; de asemenea, pot fi așezați câte în pereche, privind unul la celălalt, mergând la braț, etc.). Potrivit specialiștilor din domeniu, pilonii-figurine vor deveni adevărate monumente, ce vor crea experiențe de neuitat celor care trec prin zonă.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

 

 

17 October 2015