Bogota este o metropolă eclectică, la fel ca întreaga Columbia. După o lungă perioadă în care a fost măcinată de războiul sângeros dintre cartelurile de droguri, capitala Columbiei este în prezent una dintre cele mai importante metropole de pe continent, dar şi una dintre cele mai atractive destinaţii imobiliare din lume.

29471-bogota10.jpgBogota este capitala şi cel mai mare oraş din Columbia, atât în ceea ce priveşte numărul de locuitori, cât şi din punct de vedere al suprafeţei. Țara are o istorie agitată, reputaţia sa pe plan internaţional fiind strâns legată de cartelurile de droguri şi luptele de gherilă. De la începutul anilor 2000, autorităţile au reuşit să coboare puternic nivelul infracţionalităţii, iar Columbia a devenit o destinaţie turistică din ce în ce mai apreciată. Bogota este în prezent una dintre cele mai importante metropole de pe continent, cu numeroase facilităţi turistice şi cu o bogată agendă culturală.

  • Bogota este cel mai mare oraş columbian, populaţia din zona metropolitană fiind de aproape 11 milioane locuitori
  • Aflată la o altitudine de 2.625 metri, Bogota este una dintre cele mai înalte capitale ale lumii
  • Cu numeroase universităţi şi biblioteci, Bogota a fost supranumită „Atena Americii Latine”

Și cum acolo unde înfloreşte turismul, prosperă şi piaţa imobiliară, Bogota este privită ca fiind una dintre speranţele imobiliare ale viitorului, împreună cu alte mari metropole din America Latină. În ciuda dificultăţilor financiare de pe plan global, piaţa locuinţelor din Bogota se bucură de o activitate intensă. Preţul proprietăţilor a crescut anual cu 5-7% în ultimii patru-cinci ani, ajungând în prezent la cel mai înalt nivel.

Instituţiile financiare au relaxat condiţiile de creditare, astfel că chiar şi clienţii cu venituri scăzute pot obţine împrumuturi ipotecare. Ca şi în alte state latino americane, guvernul columbian încurajează achiziţia de locuinţe, prin diferite programe de tipul „Prima Casă”. Unii analişti subliniază că preţul proprietăţilor creşte prea mult şi prea repede în anumite zone ale ţării, astfel că ar putea urma o prăbuşire a pieţei, la fel ca în SUA sau Europa. Cu toate acestea, experţii locali contraargumentează că instituţiile financiare şi-au învăţat lecţia, subliniază că criteriile actuale impuse de bănci descurajează specula şi, cel mai important, că valoarea creditelor ipotecare reprezintă doar 3,5% din PIB-ul Columbiei, spre deosebire de statele occidentale.

Numărul de autorizaţii de construcţie a crescut chiar şi cu 80%, într-un singur an

Perspectiva pieţei imobiliare columbiene este momentan pozitivă. În special capitala Bogota se bucură de o activitate intensă pe piaţa construcţiilor, iar numărul de autorizaţii de construire acordate a crescut cu 80% în 2011 faţă de 2010. Numărul unităţilor rezidenţiale noi tranzacţionate creşte constant, iar specialiştii prognozează o creştere a preţurilor de 10% în 2013.

Preţ mediu al apartamentelor din Bogota, conform Numbeo:

  • Apartament central – 1.600 dolari/mp
  • Apartament semicentral – 1.700 dolari/mp

Cetăţenii străini nu întâmpină restricţii în achiziţionarea proprietăţilor imobiliare. Cu toate că majoritatea localnicilor nu apelează la serviciile unui avocat specializat în drept imobiliar, străinii sunt sfătuiţi să nu facă achiziţii pe cont propriu. Cei mai mulţi cetăţeni străini care investesc în piaţa imobiliară columbiană provin din Venezuela, SUA, Mexic şi Chile, iar dintre europeni, englezii fiind cei mai activi clienţi.

Guvernul stimulează creşterea turismului, ceea ce se reflectă şi în piaţa imobiliară

Bogota este una dintre cele mai accesate destinaţii turistice din America Latină, oferta de locuinţe de închiriat fiind pe măsură. Atraşi de randamentele din închirieri (ce pot atinge chiar şi zece procente), numeroşi investitori internaţionali au achiziţionat locuinţe în capitala columbiană, astfel că oferta este extrem de variată.

Valoarea medie a chiriei, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament cu un dormitor – central: 400 dolari/lună; semicentral: 450 dolari/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – central: 820 dolari/lună; semicentral: 1.000 dolari/lună

Actualul guvern încearcă din răsputeri să stimuleze creşterea turismului, efort ce nu a rămas nerăsplătit, ceea ce se reflectă şi în piaţa chiriilor. Preşedintele Santos a anunţat în urmă cu doi ani că se vor investi circa 67 milioane dolari în infrastructură (autostrăzi, terminalele aeroporturilor, parcuri tematice, porturi, centre de convenţii, facilităţi turistice), creând astfel 250.000 noi locuri de muncă în sectorul construcţiilor.

CITEȘTE ȘI: Rio de Janeiro, cel mai fermecător oraş al Braziliei

 

9 February 2013