O lege nouă care vizează împrumuturile în moneda naţională este în lucru. Piaţa bancară românească are nevoie de un cadru instituţional pentru împrumuturile în lei. În prezent BNR discută cu reprezentanţii băncile comerciale pentru a stabili un astfel de cadru legislativ. Declaraţia îi aparţine viceguvernatorul Băncii Naţionale a României Bogdan Olteanu.

28388-bnr.jpgÎn ce priveşte utilizarea monedei naţionale în finanţarea economiei, cel puţin un element fundamental este rezolvat, asigurarea finanţării, a unei finanţări stabile pe termen lung. Vorbim aici de necesitatea unui cadru instituţional şi sunt discuţii pe care noi (BNR - n.r.), ca reglementator, ca autoritate publică, le purtăm cu băncile comerciale referitoare la nevoie de cadru legislativ, de cadru normativ care să sprijine misiunea în ceea ce priveşte atragerea de resurse financiare în lei”, a declarat Bogdan Olteanu.

Nu numai cadrul legislativ reprezintă o problemă în România, ci şi mentalitatea românilor, la noi cele mai multe credite fiind acordate în euro. Chiar dacă sunt plătiţi în monedă naţională, românii preferă să se împrumute în euro, atraşi de dobânzile mai mici.

Sunt procese pe termen lung pe care trebuie să le derulăm împreună, BNR şi băncile comerciale,  în perioada care urmează pentru a convinge piaţa de realismul şi utilitatea finanţărilor în lei”, a mai spus Olteanu.

Până la luarea unei decizii şi implementarea ei, trebuie luat în considerare calendarul trecerii la moneda euro. Viceguvernatorul BNR speră ca după alegerile parlamentare mediul politic să acorde atenţia cuvenită situaţiei din Zona euro, cât şi situaţiei din România.

„Odată un asemenea calendar gândit, negociat, acceptat de elite şi de public, toate aceste scheme de finanţare rămâne a fi gândite în funcţie de acest calendar”, consideră Bogdan Olteanu.

Pe de altă parte, el a arătat că alt aspect de luat în calcul este perspectiva reglementării, aceasta fiind una de întărire a constrângerilor în ceea ce priveşte reglementarea creditului acordat în monede străine, exotice sau în euro.

CITEŞTE ŞI: Ce se va întâmpla cu creditele în lei când vom trece la euro?

 

3 December 2012