Deşi banca centrală a tăiat pentru a treia oară dobânda-cheie cu încă o jumătate de procent, finanţatorii locali încă ţin dobânzi ridicate la împrumuturi.

sursa:evz.roStimularea creditării, unul dintre motoarele principale ale creşterii economiei, pare să fie una dintre ţintele Băncii Naţionale a României (BNR) când ia decizii cu privire la evoluţia dobânzii de politică monetară, spun analiştii economici atât cei locali, cât şi cei regionali.

Hotărârea de reducere a dobânzii de politică monetară are la bază dorinţa BNR de a stimula creditarea şi de a susţine relansarea economică, în condiţiile în care evoluţia favorabilă a inflaţiei şi cursul de schimb permit acest lucru", ne-a declarat Rozalia Pal, economist-şef al UniCredit Ţiriac Bank.

Banca centrală a scăzut dobânda- cheie cu 0,5%, până la 6,5%, o mişcare previzibilă anticipată de mai toţi economiştii. Cu toate acestea, arbitrul bancar a păstrat neschimbate rezervele monetare obligatorii atât pentru pasivele în lei, cât şi pentru cele în valută.

La împrumuturi, dobânzile sunt încă ridicate

În ultimul an, băncile au cerut în mod agresiv scăderea dobânzii de politică monetară, motivând că ele nu pot coborî dobânzile până ce BNR nu face acest lucru. Şi, deşi, după cum spun economiştii Citi Bank, dobânda-cheie a ajuns la cel mai jos nivel din istoria ei, băncile comerciale au făcut paşi foarte mici pentru a urma trendul descendent costurilor de creditare.

Se remarcă îmbunătăţirea semnificativă a lichidităţii din sistemul bancar. Cu toate acestea, ratele medii ale dobânzilor la depozitele şi la creditele noi, deşi au consemnat evidente ajustări descendente, rămân relativ ridicate comparativ cu nivelul dobânzii de politică monetară", anunţă BNR.





Sursa

30 March 2010